Sambungan cite haitu..jeng jeng..poyo jek haha

Bila nurse dok tanya sakit ke tak..aku jwb tak je..sebab mmg x sakit pun..agak rimas la alat yg kat perut tu..dipanggil CTG rupanya..nak monitor jantung baby ngan contraction..huhu

10am
Doktor dtg check bukaan..ni first time nak kene seluk..mmg seriau habis coz org ckp sakit..huhu..memula datang doktor laki..muda lak tu..die dok check rekod kat buku merah tu..smbil tu dok tanya2x ada penyakit ke apa ke..aku pun dah lupa apa yg dia tanya..haha

Makanya, nurse tarik la segala lampu, bwk spatula bagai..aku dah berdebar dah..haha..pakai glove getah tu, sambil ckp puan, saya nak check bukaan ye..nak tgk bukaan bape..masa dia seluk tu..eeuuuwww...mmg terasa la sakit sket tp leh consider..lembut je dia buat..cewah

Then dia ckp dh bukak 2cm..tp xda laluan lagi..huhu..dalam hati dok cuak ni pikir sesi meneran kang..haha..pastu dia dok check perut..dok tekan sana tekan sini..pastu dia pi..

Menunggu la lagi dgn blur..dah tu dtg plak doktor laki tadi dengan doktor pomp..pompuan tu aku rasa senior doktor..yg laki tu dok explain mende ntah aku xpaham..😂

Doktor pomp tu plak nak seluk..skali lg sesi seram..doktor pomp ni main seluk jek..ganas lak tu..waaaa..agak sakit la..huhu..dah setel seluk, check baby plak..tekan sana..tekan sini..dia anggarkan baby mcm 3.3kg camtu..ok la kot dlm ati aku cakap nak teran..huhu

1030am
Dah setel mende tu sume, doktor suh turun n tukar baju..sebab contraction xde lg, dia suggest suh balik umah dulu..sebab wad penuh..nanti datang bila dah sakit nk beranak sangat2x..kalo x pun, transfer ke hosp kajang or serdang..leh hosp monitor.. Setelah diskas ngan pak jeh, kitorg decide xpe lah..pi hosp kajang jelah..riso gak sb ni first time..mana nak tau sakit sangat tu mcm mana rasa..huhu

11ooam
Tengah2x doktor nak keluarkan surat refer ke hosp kajang tu, tetiba je doktor panggil masuk balik..nak scan baby..masuk la balik aku pun..dah scan, doktor cakap baby macam beso..dah la first baby plak tu..anggaran mesin tuh 4.1kg..pastu die x pueh ati..ajak pi jumpa pakar kat tingkat atas plak..dalam hati aku cane nak teran baby beso sangat nih..rabak kang..waaaa

113oam
Dah jumpa pakar, scan lagi..pun dapat result lebih kurang camtu gak..bising la pakar tu dok potpet2x bebel cane leh beso..mana lah nak tau dia nak beso..huhuhu..

12pm
So, dorg decide utk emergency czer..terus turun balik bawah ke bilik tadi..suh ready utk buat czer..agak kelam kabut gak la time tu..sb air ketuban dok kuar sket2x..nurse suh bukak baju sume, tanggalkan brg kemas sume, dorg check wad pun ade katil kosong, maka, trus je nurse ready prepare ke bilik OT. Dorg masuk tiub kencing b4 nak masuk bilik OT. Part tu yg plg x best skali. Nyilu gila rasa..pastu rasa x selesa gila..rasa nak terkencing jek tapi x boleh..rasa sakit menyucuk2x..tahan jelah kan..dah tu, nurse tolak katil masuk ke bilik bedah..masa nak pegi ke bilik OT tuh, pak jeh iring sekali..tetibe rasa mcm sebak bagai..dah la x sompek nak mintak ampun maap..huhu..xde la sesi drama air mata..haha

Sampai je bilik OT, ada nurse kat situ dok explain risk ngan kene sain doc..pastu sesi transfer katil lak..mmg rasa terseksa batin dengan tiub2x bagai..hmmmm..dah tu, kene tgu jap b4 masuk bilik OT coz tgu doc ready. Ada patient sblm tu tgh bedah. Time tunggu tu mmg rasa berdebar n sejuk gila tp sb selimut masih ok la..lagipun xde contraction..so, mmg leh rilek lagi..

12pm +
Dah sume ok, katil den disorong masuk OT. Masuk je dlm tu mmg kalut gila. Ada 2 3 org yg handle skaligus. Time tu lah check tekanan darah, badan ditempek2x. Wayar dipasang. Botol air dimasukkan.. Aku mmg dh separuh bogel dlm tu..cepat gila dorg wat keje..owh..kat dlm bilik tu mmg super sejuk sampai menggigil x tentu ke hala dah..dah la beebogel..mmg sejuk x hengat..

Datang doktor bius explain pasal bius. Mmg czer kalo bius half body jek..dia explain la risk bagai..time tu mmg redha jek..x kesah la nak buat apa pun janji setel sume cpt..xtahan sejuk gila..pastu, dia suh duduk sambil peluk bantai..dia kira tulang blakang utk cucuk bius tuh..bila dah cucuk tu mmg trus rasa kebas kaki..pastu dibaringkan..x lama lepas tu doktor bedah masuk..kalo x salah dalam 2 ke 3 org..yg doktor bius tu dok sebelah explain apa doktor bedah buat..memang lembut jek doktor bius tuh..

Aku mmg x nampak apa doktor bedah buat..sebab dia hadang dengan kain..so, duduk la melangut dalam tu..time tu x rasa sejuk dah lepas bius tuh..sambil melangut dgr la doktor bius tu dok bgtau progress..heee

Masa tgh bedah tu, aku dok rasa perut aku ditekan2x dengan kuat..doktor ckp sori tepaksa tekan kuat sket sb baby susah nak kuar..aku dah cuak dah..bila baby kuar jek, x dgr apa2x pun..dgr nurse bwk lari je..x lama lepas tu baru dgr suara baby..ngeee..aku sempat tgk jam kul bape..time tu dlm kul 1 lebih kalo x silap.

Nurse dtg bwk baby letak kat muka sambil tanya baby apa ni puan..aku laju je jawab, baby gurl..sebab dah tau..hehe..kejap je dia bg trus dia bwk pi jumpa pak jeh kot kat luo..

Dah setel sume, sume wayar dicabut n ready utk ditolak kuo bilik OT. Aku rasa proses dia cpt gile..pastu masuk bilik monitor jap takut tumpah darah ke, tekanan darah naik ke..so far, sume ok..aku pun dibawak kuo x lama pastu..dihantar ke wad...bila dah sampai wad, sume dah ada kat wad kalo x silap aku..mak abah pak jeh sume ada..hehe..dpt la tgk baby betui2x..hohoho

Bersambung lagi...

posted from Bloggeroid

Comments (0)