Thanks to amirul usheruff dzulkarnain. Den tertarik dgn blog die..Info yg bgs nih..Den pun dh lame x apdet blog.hehe.Meh baca entri terbaru. :-P

1) Kalo p makan kat hotel, biar pelayan2 tu yang bukakkan untuk korang. Kalo p makan kat rumah orang, make sure tuan rumah bukak dulu sapu tangan dia, pastu baru korang bukak. Ingat, bukak sapu tangan dengan sopan. Jgn gatal gatal tangan libas sapu tangan tu sesuka hati mak korang je. Korang ingat ni ape, citer pendekar time dulu-dulu, suka libas libas kain. Kalo aku jadi tuan rumah, aku libas sapu tangan tu kat tetamu aku yang buat tak senonoh tu.

2) Bila dah bukak, make sure lipat separuh and letak kat riba korang. Jangan nak ngada-ngada letak kat kolar bhgian depan baju. Ingat korang ni budak lagi ke. Jangan tunjukkan kebodohan anda dihadapan para tetamu ok..buat malu keturunan je..

3) Bila nak lap mulut, guna bucu sapu tangan. Jangan guna bahagian tgh. Pastu, kalo mengelap mulut tu senonoh lah sket. Jangan lap mulut mcm lap meja. Tapi ok la kot daripada mengelap mulut guna lengan baju..itu dah memang tak senonoh..aiyok…

4) Agak-agak kalo ade makanan yang tak bley kunyah tu, guna la sapu tangan tu untuk membuang makanan tu. Bungkus dalam sapu tangan, then panggil pelayan untuk dapatkan sapu tangan baru.. hah, jangan lupa bgtau kat pelayan kt dalam sapu tangan tu ade sisa makanan korang..nnti takdela dia bukak..kalo dia bukak tak ke berterabur sisa makanan korang tuh..kepada sesape yan pakai gigi palsu, cek dulu samada gigi palsu korang ade ke tak, jgn nnti korang bg sapu tangan yang ade sisa makanan + gigi palsu..matilah…

5) Kalo korang nak kemana-mana for a while, make sure letak sapu tangan kat atas kerusi. Takyah lipat pasal pelayan tu boleh tolong lipatkan. Dia dibayar gaji occay!!!

6) Jangan gatal-gatal tangan main sapu tangan tu sebelum makan, mende tu dh dilipat leklok, pastu korang bukak and lipat dengan sesedap hati korang je. Ingat ni ape, kelas blaja origami ???

7) Jangan lap hingus, matilah kalo guna kain tu untuk lap hingus, nak lap hingus, gunakan kain alas meja..ahahahaha…

8) Bila majlis dah abes, biarkan je sapu tangan tu. Jangan nak tunjuk baik nak lipat2. Kain kat rumah malas nak lipat. Bende tu nak dibasuh la..ingat nak simpan balik
ke.

9) Biasa kalo makan kat hotelkan sejuk, jangan nak gunakan sapu tangan tu as selimut balut tangan korang. Sila bawak selimut dari rumah. Terima kasih..

10) Jangan sesekali lap muka guna sapu tangan. Itu tindakan bodoh namanya.. dah
namanya pun sapu tangan. Guna untuk tangan la, bukan untuk muka..aiyooo…

Sekian..:-P
Links to this post

7 Ciri Wanita atau Lelaki Idaman Anda

  • Susah nak bg 7 je..sb sume org ade kekurangan dan kelebihan masing2..so, terima je lah..
7 Wanita/Lelaki yang tak pernah anda minati sepanjang hidup
  • Susah la soalan nih..isk3..org kate, yg plg kita nyampah tu la yg dpt..;-P

7 Perasaan anda sekiranya keluar dengan orang yang minati

  • Gemuruh n tangan mengetar..pastu fikiran xleh begerak dgn lancar..:-P

7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda

  • x tercapai dek akal lg..
7 barangan/sesuatu istimewa yang akan anda hadiahkan kepada si dia
  • xtau nak hadiahkan pe..hadiahkan senyuman yg plg manis leh tak? heheh
7 Tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda..
  • bila dia marah2 nyanyi kekasihku marah2..hehehe..x pun, bila dia sedih, nyanyi lagu jgn besedih..(hny rombongan cik kiah ke tepen yg phm lagu apakah..:-P)
7 Wanita atau Lelaki yang kene jawab tag ni
  • tag sorg laki ngan sorg pompuan dh la..lately nih den chating ngan cik lisa..so, lisa, sile jwb segala soalan di atas..jgn mare..:-P lg sorg, apet yg byk menolongku lately nih..thanks my dear..:-P
Links to this post
Kucenku dh xde...Balik semula ke kampung halaman..Rindu sgt ngan kamu..:-( Xde dah kucen pasni..Xde dah kucen yg suke wat slerak umah..Xde dah kucen yg menyambut kepulanganku di umah lik dari keje..Xde dh kucen yg slalu wat org marah..Xde dh tugas hari2 cuci taiq ngan bg mkn..Xde dah nak pening2 spend duit beli pasir ngan makanan kucen..Xde dah teman mase dok umah sesorg..Xde dah kucen nak peluk hari2..Xde dah..Semuanya tinggal kenangan..huhu




Masa memula amik die dari tepen ke kl..tido je kejenye..dlm kete








Main2 kat tepen masa lik kpg raya aidilfitri..








Suke sgt dok dlm tong sampah ijau nih..








Ngantok nak tido tp dok tahan mata..








Lik dari klinik..Sian..kene paksa mkn ubat..Muke laloq..:-P





Miss u vey2 much..:-(
Links to this post

~ snap by miss tan ~

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now.

2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.

3. Post that picture with NO editing.

4. Post these instructions with your picture.

5. Tag people to do this.

Mangsa seterusnya.. ---> aida aman sebab blog die kosong. hehe
Links to this post
Amik kau...sekali post entri byk giler..Kes malas nak apdet blog..hehe..Mgu lepas aku, bai ngan rehan g jejelan keyel...bai dgn rehan saja2 mai umah aku..dh tgh hari tu, lapaq gila..so, aku pun ajak la p kpg baru..Bai ngan rehan ckp kat situ nasik lemak antarabangsa sedap..kami pun carik la..last2 sesat 2 jam..heheh..perut yg lapo ilang lapo..ngeh3..sori ye bai rehan..sy x sengaja nak menyesatkan angpa..:-P

At last, jumpa jgk la..hehe..tp yg xbestnya, kedai nasi lemak antarabangsa tu x bukak lg..dia start kul 6 ptg..so, aku pun bwk la bai rehan p kedai ikan bakar..layan je lah..lapo sgt..huhu


~ bai n rehan kat dlm masjid kpg baru. ada lebey kureng 100 bijik kawah. huhu ~



~ otw nak lik umah. sempat pose dlm kete depan klcc. muke mcm ayam ~



~ bangunan klcc. tangkap gambo dari dlm kete gune hp ~
Links to this post
Yeye..kali nih dh x lekang n x keras dh cupcake aku..bejaya!! thanks 2 nazrah..:-) Haritu ade wat cupcake utk adik sempena Hari Kanak2 n jugak hari bertunang my fren..Thanks 2 naz sb byk menolong..Ni lah hasil tgn naz + me..:-P

~ Hari Kanak - Kanak ~

~ Tunang my fren ~


~ yang dah siap bereben ~
Links to this post
Dari smlm lg aku dh plan nak p awal opiz..So, pg2 nih aku bgn la awal..tp sakit perut pny pasal, lmbt jgk sampai opiznya..Smlm akak aku plak suh alihkan kete dia p letak paking tpt berbumbung sblm aku p keje..Dah byk hari asik kena ujan je katanya..So, aku pun dgn berat ati, ye kan je lah..Demi kakakku..cewah..:-P

Pagi2 nih, aku pun dgn smgt waja yg terlebih waja bgn awal x tdo dh pas subuh..siap2 sume..berangan lagi..baca novel lg..so, dh kul 830 baru aku tekedek2 nak mandi-manda..ngeh3..

Turun bwh, aku alihkan kete akak aku jap..Dah amanah kan..Agak tekedek2 jgk la..Sb kete org..Dh setel tu paking dekat kul 915..Aku pun mengeluh la.."lambat lah aku sampai opiz..huhuhu..hajatku x kesampaian utk dtg opiz awal..:-S"

Dah setel sume, aku pun panaskan enjen kete aku plaks..Kelam kabut nak sampai awal opiz, aku pun bwk kete dgn kelajuan yg lebey laju dari biasa..Sampai di simpang ke jalan beso (hway besraya) aku pun tgk la kanan nak masuk ke kiri.."Line clear..jalan!!" aku pun tekan lah myk lebey sket sb kat situ agak berbukit..tgh2 aku belok ke kiri..Tetiba..jeng3..

Kedengaran teriakan seseorang.."Hoi!" Aku pun kelam kabut menoleh2 mencari suara siapakah gerangan hendaknya..Nampak sorg pakcik atas moto sedang mengimbangi motornya..Aku pun angkat tgn say sori dari dalam kete..Nasib baik aku bukak tingkap. X pasang ekon. Kalo x, mmg selamat la aku blah begitu saja tanpa mendengar teriakannya..

Dari dlm kete tu, tetiba aku dh x nmpk pakcik yg sdg mengimbangi motornya itu..Aku pun lantas memberhentikan kete di kaki jalan..Lantas aku turun ingin melihat pakcik tersebut adakah dia cedera ke tak..

Tgk2 dia tegolek dlm longkang..padan la..Barang2nya hbs tegolek di atas jalan raya..Aku pun tlg la angkatkan motornya..Pakcik tersebut begitu marah sekali..Dia merungut2 sambil memarahi aku..katanya,"Laju betul bawak kete..Sampai langgar orang!" Aku pun dgn muka cuak hbs, meminta maap berkali2..Tetiba dtg lg sorg pakcik menolong..

"Saya mintak maaf encik..Saya x nampak lgsg encik..:-(" Pakcik tersebut pun membalas, "Mmg la x nampak..Tgk kanan je..Tgk la kiri sama..Dah la laju je kuar..!" Aku bertambah la pelik..Tadi aku nmpk line clear je..Pehtu, nape plak aku nak kena tgk kiri..sedangkan jalan hway..1 way je..Lantas aku pun bertanya.."Encik dtg dari sini ke? lalu aku menunjukkan jari ke arah laluan yg bertentangan dari arah hway.."pakcik tu menjawab,"Yelah.."dalam hatiku, padanlah aku xnmpk td..huhuhu

Tgh2 aku kutip plastik2 pakcik tu..Ada slh 1 plastik tu mengandungi roti canai aku rasa sb ada 2 kuah ..Kesian plak timbul di hati ni..Xpe lah pakcik. Harap2 pakcik maafkan aku ye..Sian pakcik x makan lg..Tetiba aku rasa lapaq plak tgk roti canai tu..:-P

Pakcik tersebut pun blah setelah sume dh setel..Tinggal lah aku dgn pakcik yg menolong td tu..Dia ckp kat aku jgn riso lah..Pakcik tu yg slh..Aku pun membalas time kaseh je lah..

Peringatan utk anda dan diriku : Lain kali nak kuar simpang, even 1 way je jalan tu, tgk kiri sama..sesungguhnya motor2 byk menyusur di tepi jalan..:-P

~Dalam kete, aku berfikir, napekah sume ni berlaku..rupa2nya baru aku teringat aku lupa nak bc doa naik kenderaan..dan jugak doa pelindung yg fiza ajarkan..huhuhu..Alhamdulillah aku dan pakcik tu selamat..xde cedera pe2..~
Links to this post

Cubaan ku yg kedua..Ni sume nisa punya pasal..dia yg bawak penyakit cucpake nih ke opiz..huhu..sebab kek kecik2 nih leh decorate mcm2 tu yg nak wat jgk..tp kene perbaiki lagi sebab kek tu terlalu padat dan berat..Sekadar makan2..Sesungguhnya saya masih lagi budak baru belajar..

Nanti nak carik kat tenet resepi kek yg ringan dan x padat..Siap la korg sume warga2 tester..Nanti akan ku bawa cubaanku yg ketiga plaks..hehe
Links to this post

Ni cubaan ku yg pertama..Khas utk kak farihah kawan baikku masa belajar kat kolej dulu..Love u my dear..Kenangan masa blajo dulu sesama sentiasa dlm ingatan..Miss u..:-P
Links to this post
1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu? Kebahagiaan jiwa

2. Apakah benda terakhir yang anda beli dengan wang sendiri? Roti telur pagi td bfast

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan anda? Xda dlm pikiran

4. Berapa lama anda rasa hubungan anda akan berkekalan? Setiap org x inginkan perpisahan

5. Adakah anda sedang dilamun cinta? Aah

6. Dimanakah restoran terakhir anda makan malam? Kat Restoran atas tasik, Seksyen 2 Shah Alam (mahal giler tp best ar..kena blanja sebab kalah bowling smlm.Cis)

7. Namakan buku terakhir yang anda beli? Novel 3 serangkai Ramlee Awang Murshid & Makan yg menghimpunkan koleksi2 cupcake yg comey

8. Apakah nama penuh anda? Have 2 answer ke? :-P

9. Anda lebih senang dengan mak atau ayah? Mestilah mak..

10. Namakan seseorang yang anda ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
Mr. Nobody

11. Christina atau Britney? Dua2 tak nak

12. Adakah anda mencuci pakaian anda sendiri? Semestinya lah..Sape nak tlg cucikan..huhu

13. Tempat yang paling seronok anda mahu pegi?
Mcm ne nak tau seronok ke x kalo x p lagi..

14. Pelukan atau ciuman? Dua2 dpt kalo lik jumpa mak..Ngeh3

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag anda
#1. Happiness num 1
#2. Comey
#3. Sengeh selalu
#4. Kering tp sebuk bising gemuk
#5. Rambut dari kerinting ~ lurus :-P

16. 8 perkara yang amat saya gilai
xda pun yg betul2 gila..sume markah sama rata je..ikut dan jek..wat masa nih gila kaler pepel :-P

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
#1. Aku
#2. Ko
#3. Hang
#4. Watpe tu?
#5. Nape2
#6. Ye ke…
#7. Time kaseh sume..(pas dpt mkn free kat pentri. Hehe)
#8. BuHsaN

Sorry ~ susah nak sebut kalo betul2 bersalah..:-P

18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca (magazines also can?) X start baca novel baru beli lg..

19. 9 lagu yang boleh saya dengar berulang kali Sume lagu layan jek..

19. 8 perkara saya pelajari tahun lalu Bukan takat tahun lalu, tahun nih pun asik blajo jek..

20. Mangsa tag seterusnya Nazrah
Links to this post

Aku mmg selalu dpt penyakit nih..So, nak tau jgk info apekah penyakit nih sbnrnya..Aku pun google lah..Sile baca info di bawah pasal ulser ni ye..:-P


PUNCA-PUNCA

Penyebab utama masih belum diketahui dengan jelas. Bagaimanapun, terdapat beberapa faktor dikaitkan dengan ulser:

  • Kecederaan pada dinding mulut seperti tergigit, terkena makanan tajam (tulang ikan), makanan atau minuman yang terlalu panas, rawatan pergigian, bahan kimia (aspirin, alkohol, sodium laryl sulfate)
  • tahap immuniti yang rendah
  • jangkitan kulat (Coccidiodes immitis, Cryptococcus neoformans, Blastomyces dermatitis)
  • jangkitan bakteria (Mycobacterium tuberculosis, Treponema pallidum)
  • jangkitan virus (Herpes Simplex Virus, Varicella Zoster, Coxsackie A Virus)
  • stress
  • penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman seperti Penyakit Crohn, Penyakit Coeliac, SLE, Ulcerative Colitis
  • kekurangan vitamin C
  • kekurangan vitamin B12
  • penyakit autoimmuniti- Mukus Membran Pemphigoid
  • kanser oral
  • kitaran haid
  • alahan terhadap makanan (contoh: nanas)
  • pengambilan steroid
  • dehidrasi yang keterlaluan
RAWATAN & PENCEGAHAN

    1. Pengambilan analgesik seperti parasetamol dapat mengurangngkan sakit
    2. Rawatan laser dikatakan paling berkesan mengurangkan kesakitan dan merawat ulser dalam tempoh 24-72jam.
    3. Debacterol-mengandungi asid yang dapat membunuh bakteria di kawasan ulser.
    4. Bonjela-sejenis gel yang dapat mengurangkan kesakitan.
    5. Rawatan tradisional seperti meletakan uncang teh di kawasan ulser dapat mungurangkan kesakitan.
    6. Mengamalkan diet yang seimbang terutamanya pengambilan vitamin dan asid folik. Vitamin A & D bagus untuk kesihatan lapisan mulut. Vitamin C meningkatkan sistem pertahanan tubuh.
    7. Meningkatkan tahap kebersihan oral termasuklah penggunaan bahan kumuh yang antiseptik.
    8. Elakkan makanan dan minuman yang terlalu panas.
    9. Bawa bertenang dapat mengurangkan stress.
    10. Elakkan penggunaan ubat gigi yang mengandungi Sodium Lauryl Sulphate(SLS).
    11. Makanan seperti yogurt dan probiotic dapat mengimbangkan bilangan bakteria baik dalam tubuh.
    12. Minum air dengan banyak
Selamat menginfokan diri..:-P
Links to this post
Best giler lik kpg mgu lepas..Sb pe? Sb mak masak..yeye..Bukan senang nak rasa masakan mak..4 taun skali baru leh rasa..Huhuhuhu..Sume pakat menyakat mak pada hari tersebut..Ampun ye mak..Saje nak ngusik mak skali skala..hehe..Aku? Macam biasalah..jadik esisten..Sediakan sume bahan2..Slalu kakak sulung yg jadik chef tp kali ni mak plak jadik chef..Yey..Ni lah menu2 masakan pada hujung minggu lepas..

Menu masakan mak hari Ahad:

1) Sambal petai dgn udang
2) Kari daging
3) Ulam pucuk kambing (xtau nama pe..petik kat luar umah je..kambing suke mkn, so kami panggil pucuk kambing :-P mak ckp, pucuk buih)
4) Sambal belacan (menu wajib)
5) Ikan goreng

Kami sume makan dgn lahapnye..Licin..Ngeh3..Soknya, mak ckp mak jadik mando je haini..huhuhuu..alamat kena lah jadik chef x bertauliah..:-S

Menu hari Isnin:

1) Sup tulang -------> mak masukkan bahan2 sb kalo aku wat, mmg hancus lah jwbnya..:-P
2) Kerang rebus ----> mak juge
3) Ayam masak sambal ----> aku masak
4) Ikan goreng -----> aku masak
5) Bendi goreng -----> aku masak
6) Sambal belacan (menu wajib) -----> tumbuk tau..xmain ar blender2
7) Ulam petai

Yey..Mmg berat bertambah kalo hari2 macam nih..heheheh..

p/s:Mak, kami lik kpg lagi mak masak lg ye..Lately nih mak suke masuk dapo..Betul lah kate org, masakan mak mmg sedap..Skarang baru aku dpt merasa air tangan mak..:-) Mak ckp mase kecik2 dulu die masak jgk tp mana lah kami nih nak ingat..:-P Time kaseh bebanyak mak..
Links to this post
salam..lame x update blog nih..isk3..x up 2 date tol..heheh..haitu ade jamuan makan2 sempena raya..den saje lah wat laksa penang tp x original penang lah..bahan2 dia x cukup sebenarnya..

sampai jek umah, salin baju yg best2 sket..maka bermula lah operasi wat kuah laksa nih..(ader permintaan dari sahabatku nak resepi laksa nih) ngeh3..silelah anda cuba ye..slalu kalo teringin giler nak mkn laksa kat bandaraya keyel ni, den pun beli ler..tp susah tol nak carik yg sedap..asik tertipu jek..kalo kat kampung, siap leh compare2 lagi mane yg sedap, mana yg tak..heheh..bahan2 dia mudah je..campak je sume..nak wat yg mls sket..kene ade kesabaran..:-P

bahan2 kuah (utk 5-6 org mkn)

1kg ikan sardin siang ler buang perut die & direbus (org kate sedap tp den dah try ikan kembung kureng sket sedap)
3 bijik bawang beso
1 ikat daun kesum
2 bijik bunga kantan
1 genggam asam keping (org keyel ckp asam gelugur)
1 genggam cili kering (direbus) kalo nak pedas, letak lah byk..ni den wat x pedas. so, sume leh mkn
1 sudu teh pes udang
sedikit belacan

cara nak wat :

memula amik la 1 periuk sederhana beso
angkat ikan yg dh direbus td, asingkan isi dgn tulang die..
pehtu, blander isi ikan, letak sket air agak2 tenggelam ikan tu..masukkan dlm periuk terus.
dh hbs blander isi, blander plak tulang tu beserta air jgk..sebelum masukkan dlm periuk, tapis dulu ye..kalo x, mkn la ko laksa tulang..heheh
dah tu, masukkan air rebusan ikan td..

dah hbs pasal ikan, anda blander plak bawang beso dgn belacan..campak dlm periuk yg td..
pastu, cili kering yg dh direbus td, blander lah mcm nak masak sambal tu, masukkan dlm periuk jgk..

ok..sume bahan2 yg lain seperti asam keping, bunga kantan, daun kesum, pes udang tu masukkan jek dlm periuk tu...kacau2 bagi sebati..then, reneh la dgn api yg kecik..mmg take time sket..sabar ye..kalo tgk mcm pekat giler, tambah la air..dlm 4 ke 5 cawan..

dah naik bau, masukkan garam secukup rasa..

p/s: petua org dolu2, kalo nak sedap, masak la malam..soknya baru mkn..sedap..nyum2..abah den plak ckp perangat (hangatkan org keyel ckp) dua atau tiga kali lg sedap..

bahan2 laksa :

beli yg paket laksa kering tu, rebus dgn api yg kuat..bila dh 3/4 masak tu, tutup api, then biarkan dlm periuk tu..jgn kuarkan..bg die betul2 kembang..baru cantik laksa die..x pecah..
kalo malas, beli je yg dh siap rebus tu..nak sedap, laksa pulas tu..mmg best la..
kalo nak jd separuh org puteh, leh jgk guna spagethi..den x pnh try lg..nti leh la layan..heheh

dah siap!

bahan2 hiasan :

daun salad
timun diracik halus2
telo rebus
cili burung
bawang beso dipotong halus
nak manis, mkn skali ngan nanas potong kecik2..
tambah pes udang jgk kalo nak manis..

den suke mkn laksa dgn kicap..nyum2..:-P

kalo pure laksa penang, dorg letak cucur udang, ubi kentang rebus, segala mak nenek ape ntah lg..den x minat sgt..heheh..slamat mencuba..:-)

sekian, akhirnya terpost jugak..:-P
Links to this post
Assalamualaikum..Ramadhan semakin hampir menutup tirainya..Maka menjelma pulak Syawal..Bulan yg dinanti2kan oleh sume budak2..Xtau la kut mak budak n bapak budak pun tumpang sekaki sonok skali..ngeh3..

Dah lebey kureng sebulan den x update lgsg blog nih..Sampaikan ade makcik2 yg bising suh update..jgn mare ye..hehe..sabo tu kan sebahagian dari iman.. :-P

Dah sdh2 melalut tu cik Diana oi..mari lah kite sesama menyambut hari raya aidilfitri yg mulia nih..saling memaafkan sesame makhluk Allah swt..Den mintak maap byk2 ye daripada sume yg mengenali diri den nih..den tau byk slh kat korg sume..harap maap ye..jgn la simpan2 dlm ati ye..kalo x pueh ati, bgtau den..leh kita smackdown..hehe..

Kepada kucingku yg bernama mot, den mintak ampun jugak sebab suke membebel ngan wat lempar cakera kat anda…anda suke sgt begayut kat kain den mase den nak p keje..tau la anda xnak den p keje pepagi tp den kene p jugak..nanti pakcik sujoy rindu kat den plak..heheh..maap ye mot..smlm anda panjat meja nak curik ayam grg pehtu den pukul anda, anda majuk xmo tdo ngan den..jgn majuk2 ye mot..peh ni kalo anda naik meja lagi, den pukul 2x ganda plak..heheh

Kepada sume kengkawan yg memandu lik kpg tu, jgn dok bwk keta ke moto ke mcm pelesit..pandulah berhati2 ye..biar lambat asal sampai.. (tp aku jarang mengapplykan peribahasa nih) ikut waktu cadangan yg plus bg tu tau..:-P

Okey lah sume..len kali den buh entri lg ye..bulan akan dtg plak le kut..heheh..lik ni kene wat kek 4 bijik..bg 1 kat mak lang, 1 kat mak ndak, 1 kat family aku ngan 1 kat bakal family..Insyaallah.. :-P sepatutnya dh start wat 2 hari lepas tp xda mood lgsg nak wat..satgi kena jugak p beli bekas..isk3..maleh ni jgn layan sgt..anginku lately nih semakin naik temperaturenye..hmmm…harap2 sempat sembahyang raya..huhu

Okeylah..selamat meyambut aidilfitri ye..mkn jgn byk2 sgt..kang kembung perut tu meletup plaks..hehe
Links to this post

Assalamualaikum..Kepada sume umat islam, belum terlewat lg utk menyatakan "selamat menyambut ramadhan al-mubarak". Bersama-sama lah kita mengerjakan ibadat dgn hati yg ikhlas semata2 kerana Allah swt.

Den nak pohon ampun maaf kepada sesape yg penah disakiti oleh den..Almaklum la..den ni pun insan yg lemah..kekadang ckp ikut suke mulut je..huhu

Sambil tu, nak promote jgk...kepada sape2 yg nak tempah kek coklat, sile lah tempah..tawaran maih lg dibuka.. :-P

1 tupperware harga nya RM 10 je.. Disalut coklat cair dan jugak ade cip coklat kat dlmnya..kemudian dihiasi dgn coklat beras kat atas..nyum2

Yg keduanya, sesape yg nak nak order Beautiful Korset, den ade stok lg...harganya leh runding..Mostly org jual rm2k ke atas tp disebabkan den nak hbskan stok, den jual RM1800 je 1 set..leh byr ansur2..xmembebankan pun..kalau nak beli by part pun leh tp agak rugi lah sb setiap 1 part tu harganya ikut saiz..

Korset ni mmg byk kebaikannya dan terbukti hasilnya mengkagumkan..jgn tgk hanya pada harganya yg mahal tapi kesan di sebaliknya..korset nih x seperti korset2 murah yg lain..ianya dilengkapi dgn teknologi infrared yg akan membetulkan bentuk badan..insyaallah, dlm masa beberapa bulan, badan anda akan terbentuk dan sekaligus megurangkan berat badan..:-P

Ini antara kebaikan korset Beautiful:

1. Membersihkan darah daripada toksik dan menukar darah berasid kepada darah beralkali lemah.

Pemejalan dan kekenyalan kulit.
Menghilangkan beberapa jenis penyakit kulit dan alergi.
Pemejalan salur nadi.
Pemulihan penyakit darah tinggi.
Memelihara daripada mendapat strok.
Memelihara daripada mendapat penyakit jantung.
Mencegah kanser/barah.
Merawat bronchitis.
Merawat lelah.
Menghilangkan sembelit, sakit bahu, pinggang, lutut, kaki dan kesukaran untuk tidur lena.
Menghilangkan perasaan mudah tersinggung, radang usus dan perut.
Merawat hepatitis.

2. Merangsang sel-sel yang lemah dan tidak aktif untuk meningkatkan kadar metabolisma.

Memulihkan sakit pundi kencing.
Memulihkan radang usus dan perut.
Memulihkan hepatitis.
Memulihkan kencing malam.
Memulihkan kencing manis.
Memulihkan buah pinggang.
Memulihkan cahaya muka.
Memulihkan penyakit rahim (fibroid)
Memulihkan buasir.
Memulihkan keletihan dan lesu.

3. Merangsang sel-sel yang lemah dan tidak aktif untuk meningkatkan kadar metabolisma.

Memulihkan sakit pundi kencing.
Memulihkan radang usus dan perut.
Memulihkan hepatitis.
Memulihkan kencing malam.
Memulihkan kencing manis.
Memulihkan buah pinggang.
Memulihkan cahaya muka.
Memulihkan penyakit rahim (fibroid)
Memulihkan buasir.
Memulihkan keletihan dan lesu.

u/p : den xjual lg dh topup memandangkan kesulitan yg dialami..

Links to this post
Haini hari rabu. Ada paso mlm kat umah aku. Satgi leh p beli buah mangga. Bestnya... Berbalik kpd tajuk, smlm ada ujian kecil utk kami geng2 testing nih.. Disebabkan daya ingatanku yg lemah maka ujianku hanya mampu mendapat markah 10/20 je.. So, haini trainer kitorg panggil sorg2 sape yg dpt markah bwh 12 jumpa dia.. Nak bg kaunseling le kut..:-S

Td pas hbs training, aku pun terus la p jumpa dia..

Dgn tersangat lah berdebar, aku pun terpacak la tepi dia..

Pakcik trainer : Bring your chair here
Aku : Ok..

Aku pun menyorong la kerusi aku ke arah meja dia..gedek gedek gedek..Aku pun duduk ler sebelah die..

Pastu dia check sume notes aku.. (xtau pe motif die belek tu, maybe nak tau mcm ne profil aku melalui handwriting kut..:-P).

Dah hbs belek notes aku, sambil menyelak2 ketas jwpn aku..

Pakcik trainer : Do you have any doubt about this test? You clear?

Aku : Yes, I understand all the question but I could not remember the answer and some of them is little bit confusing. And also, I get all the answer right in multiple choice but only one wrong, all are wrong..

Pakcik trainer : Ok2. Here, What is this mean?

Aku : Alamak. I forget the answer (suketi aku jek ckp mcm nih). I only know the formula..

Pakcik trainer : Ok. Write the formula here.

Aku dgn begitu yakinnya tulis ler kat ketas tu..

DRE = num of error detected
----------------------------------------------
num of defect remain + num of error detected

ok la..betul la jwpn aku tu..dia angguk2..ingatkan dah lepas dh...skali ada lg..

Pakcik trainer : Ok. Write 10 times the meaning of DRE.

Aku pun tulis le..Dalam atiku dok tergelak sendri..Rasanya last skali aku kene denda mcm ni masa aku form 4 dulu..Tu pun sb member aku tiru aku dlm exam..Xpasal2 aku plak kene denda sama..:-S

Aku pun tulis le..dah die nak 10x.. aku pun bg ler kat korg 10x jgk..:-P

1) Defect Removal Efficiency
2) Defect Removal Efficiency
3) Defect Removal Efficiency
4) Defect Removal Efficiency
5) Defect Removal Efficiency
6) Defect Removal Efficiency
7) Defect Removal Efficiency
8) Defect Removal Efficiency
9) Defect Removal Efficiency
10) Defect Removal Efficiency

ha...tu ler cite best haini..bak kata ajiz, kembali ke sekolah..hehe..
Links to this post
assalamualaikum...harini baru terbuka ati nak berblog since opizmate sume suke berblog..den pun berjangkit suda..:-P

salam perkenalan utk sume..have a nice day..:-)
Links to this post