Haih...Aku dah menyampah tahap buhsan keje cam org budu kat kampeni yyy nih...Hmmm...Memang tahap kesabaran aku sangat-sangat teruji di kala dan ketika ini..Peristiwa hari ni memang tak bley dilupakan lah..Sesi membalas emel team developer yang suka pasan bagus sangat pastu nak salahkan team tester..wah2x west...very the...

Pagi-pagi aku sampai opiz cam besa lah...Belek2x emel..Pastu bermuka buku sat..Skali..Tengok emel yang dibalas oleh akak developer tu sangat best...Makanya den dengan hangin nyer pi la beli bihun goreng (untuk menghilangkan rasa bengang)..wakakaka...Padan ar badan comey sangat..Sedih, mentekedarah..Marah, mentekedarah..Hepi, lagi la kan...Bila masa nak kuruskan badan ntah la...kui3x

Berbalik pada kemarahan yang melanda di kalbu den di pagi yang indah tadi...Den pun karanglah emel pembalasan..Coz kalau x reply, kompemlah tester yang salah kan..So, emel tersebut haruslah dibalas dengan kadar yang segera...Pembuktian kata tester x bersalaha..Cewah..

Udah den siap karang ayat tinggal nak tekan butang SEND, skali bos den pun sampai opiz...Den dengan baik atinyer tanya.."Kak, OK ke kalau saya send emel camni?"

Bos den blur2x coz baru sampai opiz kan..Pehtu die baca emel den tuh, trus dia tanya..."Ape hal nih?" Den pun tunjuk lah emel dari developer yang cantek molek tu kan..Pehtu, die tarik kerusi, zapppppp....Emel den dipadam dan digantikan dengan ayat-ayat yang lagi canggih...Sejam kut die karang ayat emel tuh..Yang part paling xbest, emel id tu aku punya..Ayat pembalasan emel yang ganaz-ganaz tuh kang sampai ke tangan semua orang tentulah dorg pikir aku yang ckp kan..Sile bayangkan ayat bos-bos camne...hohohoho

Sampai part "Are you saying all the while we are doing the wrong testing?"

HOHOHOHOHOH

Terus aku ckp, "Kak, kalau anto ayat camtu kang boleh menimbulkan perbalahan ni"

Bos den pun dengan pantasnya menjawab, "Xpe, dorg mulakan dulu..Shoot-shoot emel camtu..Kita kena lah provekan kita wat benda betul"

Dalam ati den macam.........hhhhhmmmmmm...masaaaaakkkkkk

Setelah sejam, maka siapkan surat elektronik tersebut...Maka, surat tersebut melayang-layang ke setiap receiver...lalallala~

OK, sile teruskan keje...Anggap je cam xde apa2x..(walaupun dalam ati bedebar-debar)

Pukul 1 tengahari ~~~

"Diana, nanti datang tempat akak kul 230pm". Walamak..Dengan tidak memandang muke den, dia menuturkan kata-kata arahan sedemikian kat den..Den dengan muka slamber derk menjawab lak, "OK" (siot, dalam ati gile berdebar..matilah aku)

Xpe2x...menten2x cool..Pi makan dulu, rilek-rilek otak dulu..

Pukul 230 ~~

Den tak jadik jumpe coz time tu gak team meeting ngan big bos..big bos nak tanya apdet...Ok, fine..terselamat jap dari malapetaka..Dup dap dup dap..

Meeting habis kul 4pm..

Pukul 4pm ~~

Aku pun terkedek-kedek pi tempat akak tersebut.."Assalamualaikum, kak. Tadi cakap nak jumpe kan"

"Ha, ok..Jum pi masuk bilik discussion"

Aku, erk...Ni kes tenat nih..Sampai ke bilik diskusi nih..Pe cer...Marah sangat ke dapat emel pagi tadi tuh..Dup dap dup dap..Xpe2x, sile menten cool..

Dah masuk bilik tuh...berdiskusi lah kitorg dua...Ha, skali kau...Dapat tarbiah skali.."U all kalau ada problem ke, isu ke, jgn la trus emel2x..tanya lah akak dulu..Korg xnak lgsg tanya akak.." Muke akak tu mmg ketat gile r...Cam rimau nak terkam tikus hamster..hohoho

Den menjawab gak lah...Tapi dalam nada elok lah..Tak elok gaduh-gaduh kan..Lastly, akak tu pun cool down gak..Sebab dua-dua ada salah..Dua-dua ada part betul..ok...setel..

Ada la dalam setengah jam gak bertarbiah dalam bilik tuh..adoi..tak pasal-pasal den yang kene..hmmmm...Ni lah pengalaman yang paling tak boleh dilupakan bersama kampeni yyy nih...Sabo je lah mak..

Sekarang nih tengah berusaha gigih mencari pekerjaan yang baru..haha..Harap-harap cepatlah Tuhan makbulkan doa den nih..Tak lalu dah keje asik stay malam..Penat gila..Hanya orang-orang yang seperjuangan ngan den jek paham perasaannya macam mana..Memang management teruk gila kampeni yyy nih...Hari-hari nak pi keje cam malas..adoyai...

OK. Mulai saat nih, harus lebih gigih membelek kerja jalanan dan apa-apa yang sewaktu dengannya...Fullstop.
Links to this post
Hohoho...haini dah sampai bungkusan Miracle Hot Choc kat opiz pagi tadi..Dengan semangat jayanya membukak bungkusan tersebut..Dah baca katalog bagai, rupa-rupanya hot choc tu kene amik 30mins before breakfast.. Melepas la..Dah brekpes megi cup dh pagi tadi..Xpe2x..kite mule esok...Haini mentekedarah habis-habisan dulu...wakaka

Kot ye pun sok nak mkn ubat kuruih, dinner tadi aku mencekik chicken chop ngan Pak Jeh kat bangi...Haish..Camne la badan dok kuruih..hmmmm...Nafsu xleh nak kawal tol...Xtau dah nak watpe..Aku mmg suke tol makanan...Tambah-tambah eskrem ke, kek cheese ke...wah...teliuq-liuq nih..

Ha..maka bermula lah episod menguruihkan diri starting from tomorrow..Bulan depan kalo badan aku menten gak, xpun lg betambah tingkat kondo perut aku nih, kompem aku rijek hot choc nih..Aku nak tgk tahap mana miracle hot choc nih...Slamat berjaya Puan Noor Diana bt Abdullah...Lalallalalla~

Nih aku tempek gambo hot cekelat tuh...Aku bli kat fesbuk jek..Tetiba ternampak org tu post..Dia ejen hot choc tuh..Pasni kalo aku kerempeng, leh r aku jadik dealer kat putrajaya plak...Hohohoho...Angan-angan tinggi betui Makcik Senah nih...Tapi, kata orang, kejayaan seseorang tu bermula dengan angan-angan kan? wakakaka...Malam ni sile berangan lagi sambil makan bege cheese..Erk

Ni ha hot choc nye...Xpayah bancuh2x katanya...Tonggang kapla, tauk ja serbuk cekelat tu masuk tekak...Minum standard r...Mana-mana product pun dia suh minum air banyak...Apa motif, xtau la..Sehari dia suh minum 3 liter...Elakkan makanan bergoreng, air berkafen...Hmmmm...kalo dah elak makanan bergoreng, xmakan hot cekelat pun leh kuruih...ye dak? Xpa lah...kite cube..

OK...Sile tunggu apdet aku lg sebulan ye...Kite tgk result die cane...berjaya ke tak...Dia ckp dlm sebulan leh turun 10kg kan...Tungggguuuuuuu
Links to this post
Tetibe nak post..Dah lama x post idea kan...

Aku mmg suka baca info-info merapu camni..Macam kena je research yg dorg wat..hehe

============AKU =================

Anak Tengah

Biasanya anak tengah lebih pelik sedikit dari anak-anak yang lain. Mereka lebih gemar berdikari dan membuat hal sendiri. ini kerana mereka adalah antara yang paling kurang 'favourite' di kalangan adik-beradik yang lain. Seringkali mereka juga teras terpinggir. Dalam banyak hal mereka merasakan diri mereka dipaksa untuk mengalah kepada si sulung atau si bongsu. Sebab itu di kalangan mereka juga kadangkala mudah dilanda tekanan. Oleh itu, anak tengah juga cuba untuk melakukan yang terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain.
Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
* lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
* suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
* sering merasakan diri mereka terpinggir.
* terlalu mengalah


==================LAKI AKU ====================

Anak Sulung

Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
* sering berjaya dalam hidup.
* lebih pandai mengambil hati orang tua.
* mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.



Hohoho...dua sifat yang berbeza..Jap..Nak google kalo anak tengah kawen anak sulung jadik apa..Dulu xsempat nak wat research.. Main kawen camtu je...wakaka

------------

Credit to http://www.silampuneon.com/2010/08/gersang-mencari-pasangan-hidup-tips.html

Falsafah orang tua tua 1
  • Anak sulung tak sesuai berkahwin dengan pasangan anak sulung. Alasannya, dua dua ada sifat yang sama macam manja dan keras kepala.
Falsafah orang tua tua 2
  • Anak bongsu kena elakkan mencari pasangan yang sama sama bongsu gak. Alasannya, dua dua bongsu ni sukar nak kawal situasi. Anak bongsu juga perlu elakkan berpasangan dengan anak tunggal. Konsepnya same, je dua dua sama sama manja dan perlukan perhatian
Falsafah orang tua tua 3
  • Anak sulung serasi dengan anak tunggal. Dengan syarat, anak sulung tak boleh begitu tegas orangnya sebab anak tunggal selalunya manja.
Falsafah orang tua tua 4

Anak tengah yang berpasangan dengan anak tengah dikatakan serasi, sepadan, merpati dua sejoli ! Pasangan ini saling melengkapi sebab salah seorang mesti cenderung macam anak sulung dan seorang lagi cenderung macan anak bongsu.

---------------

Hohoho...xde plak dalam senarai falasah org tua2x...haha..korg ado? :-P

~ Umah Tepen yang akan tinggal kenangan..huhuhu ~
Links to this post
Owh..I was demotivated..

Some of u might know Budak Botak have been away from me from Monday..

Erk..Monday?

Today is Tuesday...Only 1 day maaa...But I feel it take sssssoooooo long...

Since Budak Botak not with me anymore, I feel so demotivated. Even working with a stress condition, I still can manage my emotional. But, when its about Budak Botak..hmmmm

I FEEL don't want to take vitamin Shaklee anymore.
I FEEL don't want to drink water.
I FEEL don't want to finish up my meal.
I FEEL don't want to cheer up myself.
I FEEL don't want to sms.
I FEEL don't want to do my job carefully.
I FEEL don't want to pumping.
I FEEL don't want to laugh.
I FEEL don't want to go to work.
I FEEL don't want to sleep.
I FEEL don't want to go back from office.
I FEEL don't want everyone around me.

Everyday i FEEL like to scream as loud as i can..If i wish i can do that..
Everyday i FEEL i want to be alone without anybody.

BUT,

Life must go on..
You have to be strong..
Maybe there is a good thing that you will received from this incident..

I remember my friend's word:

MAYBE ALLAH HIDING A SUN FROM YOU,
BECAUSE HE WANT TO GIVE A BEAUTIFUL RAINBOW LATER.

Hopefully all this FEEL flies away as soon as possible.......................

~
Links to this post
Mulai minggu lepas budak botak tu dah dok skali ngan den...Hepinye rasa atiku ini...Mulai minggu lepas gak dia mula membiasakan diri dok ngan pengasuh...Almaklumlah...Dapat ibu yg berkejaya nih...Tepaksalah kan...

Rutin harian dah bertukar...

Dulu...

630am - bangun tido, iron baju
640am - solat subuh
650am - mandi manda
710am - siap2 pakai baju, kemas sket2 katil, pakai tudung, sarung beg azimat
720am - broooo000000mmm..bermula perjalanan ke opiz
755am - sampai opiz Pak Jeh
800am - bertolak dari opiz Pak Jeh
815am/820am - sampai opiz den.. (kdg2x brekpes skali...kdg2x malas..bese brekpes skali lah)
630pm - bertolak balik dari opiz den
7oopm - sampai kedai makan
8oopm - sampai umah, golek2x, mandi(kut rajin), solat
10pm/11pm - tidoq

Sekarang...

600am - Fiqah terjaga, bunyi azan, susukan budak botak tu, sambung tido
615am - bangun, streka baju
625am - solat
630am - tuko pampers Fiqah sambil sembang2x ngan budak tu
640am - mandi
7ooam - siap2x pakai baju, tudung, susukan Fiqah skali lg
710am - pakai tudung, capai beg pink Fiqah
720am - tok tok tok...umah pengasuh(selang 2 blok jek dari umah den)
725am - broooo0000mmmm ke opiz Pak Jeh
755/8ooam - bergerak dari opiz Pak Jeh menuju opiz den plak
815am - berenti sepedek sat
830am - sampai suda opiz den..
615pm - kelam kelibut nak gerak lik
650pm - sampai umah pengasuh, amik Fiqah, brooooo000mmm balik umah..
7oopm - golek2x ngan Fiqah..
730pm - tidokan Fiqah
11/12pm - den masuk bilik tidoq

Kesimpulan dari peristiwa di atas,

DULU, malam makan skali sambil bergurau senda
SKRG, makan malam asing2x

DULU, sampai umah rilek2x trus tukar baju, solat, tgk tibi sampai kul 11/12pm
SKRG, sampai umah menatap Fiqah..itu je masa yg ada nak main sama2x...sian budak botak tu..

DULU, sampai umah time balik keje, sunyi jeee
SKRG, sampai umah xsunyi dah..syok dok main2x ngan budak botak..

DULU, balik umah pun masih rasa bahang keje yg tensi..
SKRG, balik umah tgk muka Fiqah, ilang rasa penat keje..

DULU, tido malam direct je sampai ke pagi
SKRG, tido malam bersulamkan menyusu Fiqah every 2 hours..

DULU, rilek je lik keje...wat slowx
SKRG, kene balik ikut time..kul 615pm kene gerak dah balik..Kalo x, nanti lambat amik Fiqah..

Eventhough life skrg agak kelam kabut, sibuk, penat..Tapi, semua tu HILANG bila menatap muka anak yang comey lotey tuh..Org ckp penat lah malam2x bangun menyusukan anak..Tapi, dengan kuasa Allah swt, segala penat tu x terasa..Den yg kuat tido nih pun leh bangun malam2x tanpa rasa nak marah..Kalo dulu, tido pasti kene 8jam..Lebey xpe, kurg jgn..

Pagi2x bila Fiqah bangun, dia pandang kiri, pandang kanan sambil blur2x..Pastu tengok muka dia and tegur "Assalamualaikum...Good Morning Fiqah...Selamat Pagi.." Trus dia senyum lebo...haish..cair terus ati den tgk die senyum...Comelnya anak ibu ngan ayah nih..

Buat yg belum ada anak, sumpah BEST kalo ada budak kecik..Wlpun penat menjaga, tp penat tu hilang sekelip mata tanpa rasa apa2x..

Hati yg sentiasa tenang...
Jiwa yg sentiasa tenang..

SENYUM~
Links to this post
Haini den hepi...coz tudung yg dipesan online dh sampai opiz..hehe..wink wink
Riso den takut kene tipu jek..Smlm 1 hari tunggu emel or phone kol dari minah yg jual tudung tu..1 hari gak mood swing coz xde kabo berita..sms sampai 3x den send xberbalas...yang bls hotlink kate henpon switch off..den dah cuak dah..duet dh bayo..huhuhu...disebabkan ati x tenang 1 hari smlm, den pun cite r kat laki den kate bli tudung online..(kunun2x nak wat surprise time jemput die kat epot sok kang pakai tudung baru). Alih2x cite gak smlm...Baru leh tido dgn nyenyak..huhu

Den bli kat sini. Cantik2x gak tudung dia..Mmg payah nak jumpe size tudung L yg cantik2x..Slalu size M jek..kat link tu mmg ada jual size M n L.

Tetiba teringat zaman ibu mengandung...hehe..Mengusung perut ke sana sini..Gambo2x ni kat opiz..before give birth..Bulan 2 time tuh..:-) Time tu mmg agak malas thp jamban nak aplod2 nih..(semedang maleh) ntah bile rajin ntah...wakaka..

pas raya baru sampai singa..haha

Pak cino ni bos beso tau..Tgn tu automatik terpegang..(almaklum lah..bos beso..hehe)


Links to this post
Di pagi Jumaat nan indah..Tanggal 28/05/2011..Maka diadakan perjumpaan team bulanan...

Yes...saya suke together2x..Saya suka miting..Sukeeeee sgt2x..

Maka berlangsunglah miting team Ibanking..

Dah sume ready, maka bermula lah bos saya berkata2x..

"Hi to all.."
"Ok, we shall start now"
"1st agenda, as u all know, PY will resign. We will have farewell for her this evening"

Ok, fine..minah yang handle Ibanking Hong Kong akan blah...Sape plak ganti pasni xtau la..Jeng3x..Rasanya cina pucau gak r..Sape yg reti nak baca bahasa cino kan..ngee

"2nd agenda, some of u might know that WL already resign after give birth." Yang ni aku tau dari opizmate aku yg sorg tuh..Dia nmpk WL dtg amik brg then chow camtuh jek..Agaknya dpt keje lain r tuh..Xmo sambung kontrek..Cun2x hbs kontrek trus blah..Aku pun nak wat camtu gak tp xde kampeni yg nak amik aku..Padan muka..haha

"Thirdly" Dengan muka yg sungguh gembira, "Doreen have already deliver baby gurl. So, we might collect money to buy her present." Yeah...part ni sgt best..Nik tgk muka aku..Aku tgk muka nik sambil sengeh..(Sengeh ada makna) haha...

"Ok, anything you want to add?"

Sume diam.

"Ok, let we start project update"

Part ni yg aku xsuka nih..Dia suka2x jek tanya ape yg korg tgh wat skrg nih..huhuhu...Mule ngan Alvin, Nik, Ira, then pup, tetibe die sebut nama den..Cis..

Den pun tibai je la..Ckp je la apa pun..Janji caaakkaaappp kan..

Dah sudah tuh, tetiba camne ntah ada suara bertanya "Who will test China region since there is no Chinese tester?" Yeah...dengan sepantas kilat, bos den menjawab, "Ok, I will highlight it. New Chinese tester will be coming up" hohohoho...Saya sgt suka..Team Ibanking nih mmg dimonopoli oleh kaum Pilipon..Seb bek melayu ramai gak...Kalo x, kene lanyak je la..huhu..Harap2x budak2x graduate trainee nih cpt naik..Jgn la kaum Pilipon tuh naik...nehi2x..huhu

"Another one, ther will be more projects coming on. Please b prepare. Some of u might have 2 or 3 projects on hand"

Erk, part ni xbest nak dgr..Adeh..sape la manusia yg malang tuh...Adakah den? waaaaaaa

Okeh..dah pot pet2x maka habih la miting..Kitorg sume kembali bekerja..

Pas habis miting, terdetik dalam hati den nih..Terasa pun ade gak sbnrnya..Tapi xmo pikir sangat..Den ni kuli batak jek..Bos carik bile nak bagi keje jek..Xpun kalo ade salah jek baru nak carik..Den baru jek naik keje pas cuti maternity haitu..Xde plak die say congratz dlm miting..hmmmm...Nampak sgt lah xde lgsg MENGHARGAI pekeje kuli cam den nih...huhuhu..emo2x..

Ok..Tettttttttttt...Den malas nak layan perasaan pagi2x nih..Moh kite tgk gambo opah ngan tokwan Tepen sembang ngan cucunyer..Den sempat lik Tepen jap minggu lepas...Saje bwk Afiqah jejalan..(Yg sbnrnya den yg nak bejalan) heheheh

Opah n Tokwan nyembang ngan cucu

Tokwan pesan kat cucu mende ntah..hehe

Ok, sekian..nak mule keje dh nih..Test case byk lum execute nih..tatatitutu
Links to this post
haish...dah nak berabuk blog den nih ha...dah 2 bulan menyepikan diri..hehe..sebuk jaga si debab tuh + malas nak update..almaklum la..den nih kan jenih pemalaih sket..wahaha..bila dah ada anak baru la nak rajin skeeettt...sket je la..:-P

haini patutnya dah mula keja pas hbs pantang..tp rupanya agensi den x setting lg den pny kontrek baru..huhu..satgi nak p jumpa depa la tgk kontrek baru mcm mana..mintak2x naik la gaji..huhu..dh ar keja ngan agensi nih xdak benefit lgsg..keja buta je..keja dh la non stop..bygkan la den dah sarat mengandung tgu hari jek lagi masih lg di assignkan pojek..sgt lah prihatin bos den nih..shhhh...jgn bgtau kat bos den plak..haha..satgi elok2 ada keja lgsg xdak..kui3x

si debab afiqah tuh wat sementara nih den mintak tlg opah tapah jaga dulu..seminggu sekali den ngan pak jeh lik jenguk...nak carik pengasuh kat keyel nih payah sket..lgpun budak tuh kecik lg..pastu byk ragam plak..riso plak nak anto kat pengasuh..tgu dia beso sket baru leh anto pengasuh..harap2 elok la dia dok ngan opah tuh..dh biasa bekepit jek ngan den tetiba mak dia xda..cian si debab tuh..huhu..tp nak wat came..itu yg terbaik utk dia..insyaAllah kalo ada rejeki dpt keja kat Perak, den lik perak la senang..doa2kan la ye..amin..

* skrg den paham mcm ne perasaan sorg ibu..anak jauh di mata...windunyerrr....huhuhuh...afiqah cayang..tgu ye ibu lik jumat nih..leh peluk2 lagi memalam..
Links to this post
Hai cik baby, bile lah anda nak kuar dari ruang yg gelap kat dlm perut nih..Ibu dah xsabo nak nengok rupa anak ibu nih..Perut pun udah ke depan bangat..Malam-malam tak bape leh nak tido..huhuhuhu..Hari-hari dok pujuk baby nih suh kuar..Dia syok sgt melepak dlm perut nih..haish..

Motif sebenar nak baby cpt kuar sebab xmo masuk pojek baru nih..Start minggu depan..Pojek skrg nih pun stress giler..huhuhu..Citer kat Pak Jeh pun dia bukannya paham pun tahap kestressan pojek nih..Hanya opizmate yg 1 pojek ni jek yg paham..Dorg pun dtg jek opiz dah muke puake..Ngadap plak muke makcik pilipon nih, lagik la xbley blah..haish

Org kata kalo nak dekat2x bersalin tuh rehat bebanyak..Kumpul tenaga..Aku nih terbalik plak...Punya lah baguih manager kat sini..Dah tgk aku sarat nak jalan pun payah lagik nak assign kat aku pojek..Aku tau lah aku nih pekeje terlampau rajin..Xmo amik cuti sblm bersalin..Kot ye pun, bagi ar aku rehat2x jek dalam masa 2 minggu nih..Tu lah namanya kampeni swasta, selagi leh perah tenaga, selagi tu lah perah habis2x..Tenkiu very much la my manager..Keja suh wat byk tapi bila tanya pasal convert to permanent, leh plak jawab depends on your performance. Poooodaah! Kaum ko cpt plak bg convert permanent..Ceh!

Erk, emo plak di pagi2x hari nih..wakaka..

Mari memujuk baby lagik..Baby syg, cpt la kuar ye nak..ibu xmo masuk pojek baru nih...waaaaaaaaaa



Links to this post

Yey...Novel yang ditunggu2x sekian lama sudah tiba..hehehe...Hujung minggu lepas jejalan kat JJ SK, tetiba Pak Jeh ternampak novel yang den tunggu2x tuh dah dipamerkan kat depan Popular Book Store..

Pak Jeh: cok cek cok cek (slow jek suara dia..pemenda yg dia ckp den lgsg xdgr)
Den: Ckp ape td? (sambil tertoleh2x kat popular book store)
Pak Jeh: Xda pe..Jum la jalan..
Den: Ckp la betui2x..Ckp pe td? (sambil tegedik2x kat tgh jalan soping komplek tu)
Pak Jeh: Xda pe..Jum2x
Den: Rayyan Fantasi dah kuar ek? (sambil tersengeh2x menampakkan lubang idung yg bebulu)
Pak Jeh: Amende...Xde..Jum2x
Den: Haha..Novel tu dah kuar la tuh..Jum la..(menarik lengan Pak Jeh)

Haha..Memang betui pun dah kuar novel baru Abang Ramlee..Pantas tul mata Pak Jeh nih..wakaka..Maka, tepaksa lah dia kuarkan Rm19.90 utk novel tersebut..hehe...Hatiku riang gumbira..lalalala

Maka, seminggu nih den berkepit je la ngan Rayyan Fantasi..^__^

Tengok kat temuramah ngan Abang Ramlee kat mukasurat blakang2x tuh, dia ckp pasni menyusul "Sutera Bidadari". Sambungan kisah Laksamana Sunan..Den ingatkan cite Cinta Sufi tuh dah penghujung kisah Laksamana Sunan..Rupanya ada sambungan lagik..yey..I Lap Laksamana Sunan..@_@
Links to this post
Ingatkan dah hujung2x pregnancy nih dah boleh rilek..Kunun2x brg baby sume dah beli..Masa tgh2x sebuk beli brg baby dolu dah pikir dah nak beli breast pump..Tapi risau jgk susu x keluar..Kang beli membazir plak xpakai..huhu

Ada sorg member nih nasihatkan den kena set mind siap2x dari pegnen lagik..Nak fully breastfeed..Org panggil exclusive bf..hohoho..Den riso takut xdapat nak full bf jek coz nanti kene naik keje pas coti dah payah nak bf..Tapi, smgt nak bf bertambah2x bila Pak Jeh bg ceramah pasal penyusuan ibu nih..haha..Dia dpt sesi kaunseling pasal penyusuan ibu nih dari Ustazah tpt dia keje..Lik keje tuh dlm kete, die plak bg kaunseling kat den..Sile lah bukak tlinga beso2x dgr sesi kaunseling Pak Jeh..wakaka

Maka, keje den 2 3 hari nih dok sebey breast pump lah..kang naik keje kang nak kene pump kat opiz kan..isk, part nih yg xbape nak best..Malu nyer..huhuhu..Tapi, smlm Pak Jeh ade belikan buku penyusuan ibu..Ade gak selit kat dlm buku tuh citer pasal Wardina..Dia ada citer serba sikit pengalaman die menyusu anak die..Dia ckp jgn malu n kene semangat kuat kalo nak fully bf nih..huhu..Akan kutanam semangat utk fully bf..Ameen..

Buku panduan penyusuan leh dapatkan kat sini. Murah jek..RM10 jek..Tapi byk info yang leh dptkan dalam buku tu..Ringkas jek pengisian dia..

Skrg nih tgh sebey2x mana2x breast pump yg harga leh tahan..den ingat nak pi jek HQ my moms little one tuh..kat Seri Kembangan je..Leh tgk ngan mata sendri mende tuh..hehe..Kepada Mom To Be, leh ar join adventure ngan den. Jum!
Links to this post
To anyone yang tgh mencarik2x barang baby, or yang nak servey2x leh la pi warehouse sale nih..Den lupo nak kabo mgu lepas pun ade gak..kat Midvaley..sowi..Sebab den xbape nak minat besesak2x ngan perut yang boroi nih, so mmg tak save la info yang den dapat dari member2x seangkatan ngan den..hohohoho

Tak per lah..yang dah lepas tak leh nak putar masa balik kan..So, minggu nih ada lagik 1 warehouse baby sale.. 20 - 23 Januari 2011.. kat Subang..Den pun xsure exactly location dia katne..Untuk keterangan lanjut, sile layari url nih:

http://www.shoppingnsales.com/2011/01/18/20-23-jan-2011-viva-hope-baby-warehouse-sale/

Ok..Till then..Happy shop-pink :-)
Links to this post
Tak tau nak buh tajuk per..sabtu malam famili pak jeh datang umah..biasalah..kalo dorg bertandang memang 1 kapal angkut..hehe..penuh ar umah den yang tak brapa nak luas sgt tuh..haha..den tak kesah pun..memang kerap gak dorg datang bertandang..dorg pun sempoi jek...jenis layan diri..sonang...tak banyak cite..

Dorg dtg sekali membawa bakul baby...comey gila..mak metua den jahit sendiri..bakul tuh adik bongsu pak jeh punya sebenarnya..tapi mak metua den masih lagik simpan..so, dia ckp leh guna lagik..tapi kena jahit lapik bantal baru lah..yang dulu punya dah bekepuk..hehe..apa2 je la...den terima ngan ati terbuka jek..mende dapat free...apa lagik nak bising kan..ngeh3x

Nih ha gambo nyer..comey kan? Mentang2 ler baby nak kuar nih baby gurl..Kaler pink lagik dia jahit..haha..siap ngan reben2 lagik..:-P

Layanz..

~ pandangan sisi ~ anda nampak kan reben yang kat penjuru tuh? haha

~ pandangan depan ~

Sabtu lepas den ngan pak jeh menjalankan operasi mencarik stroller lagik..haitu p sogo ada sale utk member card..tapi kitorg tgk xdo pun diskaun utk stroller tu..sebab kitorg dah sebey 2 3 hari sblm sale tuh..kitorg tgk ramai giler kapel yg bli stroller jenis yg kitorg nak tuh..sampai ada 1 kapel nih siap amik yang display tuh xlepas2 dah..haish..ganaz sungguh..dorg x tau yg sbnrnya rege tuh sama jek..xde diskaun..sian..pengguna tertipu dek kunun2nya sale..xpo lah..kecewa xdapek stroller tuh..sebab xde stok jurujual tu kata..kaler pink jek yg ada..kitorg xmo lah specific kaler pink even baby yang nak kuar nih baby gurl..kang second baby kang kuar boy dah xleh nak guna..huhuhu..(berpandangan jauh nih) haha..

Maka, kecewa ngan sogo, kitorg pi lah JJ Balakong..Trus menuju ke tempat baby..Tanya jurujual tuh, dia kata ada kaler biru..yey! akhirnya...dapat gak kaler biru tuh..setel..den pun dah penat nak carik2x nih..den bukan bekenan sgt soping2 nih..lain ar pak jeh..dia kalo bab soping2 nih suka sgt..terbalik plak kan? Slalu pompuan yg syok sgt soping..haha..Kebetulan plak haitu JJ ade bg voucher rm5 stiap pembelian rm100 ke atas..so, hari tuh kitorg dpt la voucher rm15 lagik sb bli stroller tuh..hehe..dah hbs bli stroller tuh, pi plak bahagian makan2x..carik ler ape2 yang bley dibeli utk sesi masak memasak kat umah nanti..

Dah hbs soping, kaki pun lenguh, badan pun sengal2x, maka lantas la menuju balik ke lubuk..haha..misi mencarik stroller dah setel..pasni misi mencarik nama anak xsetel2 lagik..haish..
Links to this post
Update terkini pasal baby dalam tummy nih.. :-)

Sekarang nih baby dah makin ganaz.. Petang semalam kat opiz, ntah apa yang dia buat ntah dalam tummy den nih..bergoncang2x perut den..Macam bersilat plaks dia kat dalam tuh..Agaknya sempit sangat kut..Nak luaskan kawasan sket..hehe..Memang dari 7 bulan lagi badan dah mula rasa lenguh2x..Pinggul dah mula rasa lenguh tambah2x kalo baru bangun tido, bangun dari kerusi, kuar dari kereta..Memang terasa gile sengal2x tulang peha ngan tulang belakang..Tapi, sume tuh ilang bila terasa si kecik nih bejoget kat dalam perut..Best gila..Patut la sume ibu2x bila dah deliver, nak pegnen lagik..Kalo ikutkan rasa penat nak kendong baby tuh memang penat..Tapi, rasa seronok baby tu joget2x dalam perut yang buatkan sume ibu2x nak pegnen lagik..Tul x? hehe

Hujung minggu lepas sempat gak rakamkan video baby den joget2x dalam tummy nih..Tapi, sebelum rakam tuh 2x dia wat kicking kuat..Xsempat nak rakam..Xpe lah..Mana2x sempat, den rakam jela..Saja nak wat kenang-kenangan..hehe..Sebab selalu kalo ayah dia pegang je perut, mesti baby tu xmo gerak..Dia takut ayah dia garang sgt kut..hehe..Jgn mara aaa pak jeh..:-P

Nih den aplod kan video baby joget2x..Xde lah aktif sgt time nih..Tp nasib baik gak la dia nak joget time den rakam tuh..Jenuh tul nak tunggu..huhuhu




~ baby joget ~

Kelmarin den sebey2 stroller..Ingat nak beli stroller coz kang senang nak bwk baby pi klinik ke ape ke..Pastuh nak ajo dia dari kecik biasa dok dalam stroller kalo nak pi mana2x coz kang senang..Xpayah nak dukung2x selalu..Kalo 2 3 4 bulan, ok lg kut nak dukung2x..Kalo dah bertambah keberatan dia, jenuh gak la nak kendong kan..hehe..Sebey pny sebey kat tenet, den pun jumpe ar 1 stroller nih..Cap Sweet Cherry..3 tayar..Pak Jeh pun suke stroller tuh..Dia kalo dah suka, x tengok yang lain dah..Nak yang tu jgk2x..Stroller tuh cun gak la..Rege pun ok la..sedang2x..RM279 sebijik.Maka, pas hbs keje trus kitorg bedesup peginye ke SOGO..Nak bli trus..Skali kecewa..Stroller yang kitorg nak tuh xde plak stok..huhuhu..Yang ado, kaler pink jek..Xmo ar bli kaler pink..Mende tuh nak pakai lama..Kang kalo kuar baby boy episod akan dtg, kan dah x leh nak reuse..huhuhu..Ni ha den tempek gambo stroller tuh..Jumpe kat website nih:http://www.sweetcherryonline.com


~ SCR1 Jogger ~

So, dah kecewa xdapek stroller, kitorg pun pi la mencekik nasik ayam kat sogo tuh..hehe..Esok lusa plak kut pi carik kat JJ.. :-)



Links to this post
p/s: Sile jgn baca entri nih kalo anda ada penyakit geli..hehe..Entri nih dibuat khas utk suamiku..

Happy birtday my dear..Tahun nih first time sambut beday sebagai suami isteri..Perasaan mmg berbeza masa sambut secara kapel..Sambutan yang ringkas tapi bermakna..Ku mengharapkan ikatan perkahwinan kita kekal sampai bila-bila...InsyaAllah..

Teringat masa minggu pertama perkahwinan..Aku banyak menangis sebab kau sangat berbeza sekali selepas berkahwin..Aku mmg sgt sensitip kalo org menegur..Minggu-minggu awal mmg aku asik bersedih je..Macam tak boleh menerima segala teguranmu..

Minggu ketiga, kau mengajak aku bersolat berjemaah..Masa tuh aku rasa terlalu gembira..Suamiku sendiri menjadi imam solatku..Aku mengaku mmg aku jenis yg malas solat...Tapi, aku mmg rasa tenang semasa suamiku membaca ayat2x surah dalam solat-solatku..Aku amat berharap agar ianya berterusan hingga ke akhir hayat nanti...Amin..

Kini, aku semakin memahamimu..Dan masih lagi belajar untuk terus memahamimu..Hatiku tersentuh tatkala kau menolongku menyapu minyak yuyi malam-malam ketika kakiku bengkak..Hatiku tersentuh tatkala kau menuamku dgn air semasa aku demam panas malam..

Sempena birthdaymu kali ni, aku hadiahkan sebuah lagu untukmu..

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

Buat suamiku, sesungguhnya aku amat menyayangimu..Semoga kau x bosan melayan segala kerenahku.. :-)

beday boy ~ x sabo nak mencekik

dia punya ~ crispy chicken chop kut (x ingat..haha)

aku punya ~ grilled chicken chop

*Entri kali nih jiwangz le plaks..hehe..harap jgn muntah..haha



Links to this post
Pagi tadi cik wawa ajak den p mkn kat sunway..tp memula den jual mahal..sebab rasa malas nak jalan jauh2x..Tapi last minit td rasa nak ubah selera plak..haha..so, dgn muke x malu nyer den pun ping wa kate nak itut..hehe..wa xde hal..die pun ckp ok jek..ngeee...

Kul 12, den pun turun ar ke LG jumpe wa..Maka bejalan ler kitorg tekedek2 g ke kete wa..Bermula lah journey nak p sunway..wahaha..mcm jauh jek bunyik..sekentut je pun dari PJ nak p Sunway tuh..beborak2 le dlm kete jap..then, around 1230 dah sampai..(sbnrnya gerak dari opiz dah kul 1215) So, perjalanan dlm 15 min je la..

Wa: Tu ler kedai nyer...Restoran Jaring..
Mak buyung: ooooooo..canggih tul nama..hehe
Wa: heheheh...Nanti di mesti rambang mata nak pilih lauk..
Mak buyung: Lauk die byk ek..wa..
Wa: Aah..
Mak buyung: Ape yg sedap kat restoren tuh?
Wa: Sume sedap di..haha

Sesampai nyer restoren tuh, kitorg pun ape lg...capai pinggan n lauk2 ler..perut dah bekeriut..mmg betui kate wa...byk gile lauk die..bestnyer...lama x p mkn lunch tgk lauk2 yg menyelerakan..sume lauk den rase den nak ceduk..haha..tp xleh ar nak tamak sgt..den amik ape yg rase the best nak masuk tekak den je la..hehe

Dah setel amik lauk, carik cik intan n the geng plaks...dorg dok kat tgkt atas..tepaksa la mak buyung menonggek2 naik atas ngan bwk pinggan..seb bek xde org kat blakang..kalo ade, sah die hon suh cpt sket..haha..kenderaan berat nak jalan..sile beri laluan..:-P

Carik2 cik intan...di manakah dikau..ah, jumpe..dok kat ujung2 sket..

Cik intan cam biasa lah...dgn jeritan manjanya..DIDI!!!.. wahaha..
Den pun amik le tpt duduk..(xkan nak mkn berdiri plak kan). Ade cik intan, cik fida, cik sara ngan puan ina..rupanya puan ina pun pegnen gak..6 bulan..perut die kecik comey jek..compare ngan perut den time 6 bulan dulu, huhuhu...beso sgt perut den nih..mane tak nyer, sblm pegnen pun dh mmg beso..wakaka

Sambil2 mecekik tuh, sambil sembang2 ar..begosip2..tu pun dah kelam kabut sb dorg nak cpt lik satyam..cik sara ade training masuk kul 130..huhuhu..xleh nak lame2 ar..

dah hbs mencekik tuh, kitorg pun gerak ar balik..byr dulu mkn kat kaunter..rege die ok lah..xmurah dan xmahei..standard jek den rase..masa nak balik tuh, sempat ar snap gambo ngan cik intan 2 3 keping..tp yg snap ngan henpon den, sebijik je la..tu pun seb bek ado..den nih mls sket nak snap2 gambo nih..dlm ati nak gambo, tp mls nak snap..apekah la..hehe

ni ler cik intan yg sempat den begambo ngan die...yg len2 dah jalan dulu..

puan kembang 4 mangkuk ngan cik intan



Links to this post
ni ler gambo terkini mak buyung...taken by cik wawa yg comey..sementara nak amik kitorg pny tshirt kat pantri...hohohoho...perut ke depan mcm santa klaus..muke jgn kate ar...dah sembab dgn dagu belapi mcm kuih lapis..wakaka
:-P


cik didi kembang 4 mangkuk
Links to this post
salam..balik kampung 2 mgu lepas sempat lah aku snap gambo jambatan yg roboh kat kampung laki aku...haha..tepaksa lah tetonggek2 mak buyung nih memanjat..haish..segala jenih menteri dah dtg tgk tp xde pun tindakan yg amik..isk3x..harap2 jambatan baru setel ar cpt..sian budak2 nak p skolah tepaksa tetonggek2 lalu jambatan roboh tuh..


haha...sebab sungai dah dalam sket, leh la mandi..tp kat area jambatan roboh tu je la pun yg dalam nyer..kat tpt lain cetek..kalo dok berendam ala katak tuh, kompem buntot aku xtenggelam lgsg..wakaka..

Smlm makcik opizmate aku nih baru balik dari Hong Kong..saje jalan2 becuti makan angin ngan famili dia..dia balik besama2 ngan virus selesema n batuk..isk..kitorg riso jek kut2 dia bwk balik h1n1..den dah ar mak buyung..kang xpasal2 kang...subhanallah..mintak simpang ler..huhuh..

Sepulangannyer makcik nih, die ade ar bg cenderahati kat kitorg sorg 1 magnet yg lekat kat peti ais tuh..den pun dpt lah sebijik..siap ada gambo tokong buddha lagik..xpo lah..kang den tempek ngan stiker helo kitty kat patung buddha tu..hehehe..

yang ni aku punya..

yang nih sume yg dia beli..yg lain2 opizmate aku dah sambar dulu..so, dpt la aku patung buddha punya..haha..sape suh ko lambat tekedek2 kan..:-P


p/s: nanti den p jalan2, den beli byk2 magnet..biaq penuh petiais umah den tuh..hahaha
Links to this post