Actually dah lama dah aku dapat initial offer setelah berjaya dalam interview. Memang dah frust dah ingat tak dapat. Bayangkan interview dengan bos testing team tuh 8 Nov 2011. Lepas seminggu, senyap jek..Maka, aku pun dengan gigihnya carik kampeni lain plak. Ada la pergi 3 4 kampeni lain interview, mencuba nasib.

Pastu tak dak angin, tak dak ribut, tup2x received call dari HR kampeni tersebut. Ingatkan dia nak bagi khabar gembira..Ayat yang aku nak dengar is "Hi, congratulation! You are selected to join our company". Sekalli, dia ckp, "Hi Diana. This is xxx from xxx. We would like to call you for second interview. When are you able to come?" Hohohoho...Time tu aku frust gak sebab tak sabo nak blah dari kampeni yyy nih..Tak pe lah, dengan semangat wajanya aku pun sebey2x lah apa soalan2x yang berkemungkinan akan ditanya masa interview nanti. Yang second interview nih dengan Manager HR lak on 29 Dec 2011. Dari memula aku interview sampai ke next interview, amik masa 2 bulan kot?

Dah habis tebiu tuh, Manager HR tu cakap dalam masa seminggu dia akan get back. Dia akan prepare offer letter dalam masa seminggu tuh. Balik dari tuh, aku dah hepi giler dah. Sebab dari cara2x dia ckp tu memang macam dapat.

Sekali kau..

Seminggu

2 minggu.....

3 minggu......

4 minggu......

Ok..Tak dak gak khabar berita..FRUST!

Untuk memujuk hati sendiri, isnin raya cina tuh, 23 Jan 2012, aku ngan Pak Jeh gi The Mines tengok2x handphone. Dok tengok2x, skali terbekenan lak handphone HTC Sensation XL. Aku pun rembat 1..wakakaka....sukenyeeeeeeeeee...hepi2x.

Esoknya plak, Pak Jeh ajak pi Subang Jaya lak. Nak tengok handphone dia lak. Sembang2x jap ngan tokey tuh, rembat lagi sebijik HTC Sensation XE utk Pak Jeh plak. hahaha

Esoknya, 25 Jan 2012, sampai2x je opiz, check emel lah macam biasa. Sekali, ada emel dari HR kampeni tersebut..INITIAL OFFER..

Yey! Akhirnya setelah penat menunggu, dapat gak keje...Senyum lebo sampai ke telinga ^____^

Syukur, Alhamdulillah..Setelah 2 taun keje kontrek, akhirnya dapat keje perm. Senyum lagi..^___^

Aku ingatkan lepas dapat intitial offer, leh trus pi amik offer letter..Rupanya kene wat medical checkup dulu..Apa la pny HR..bukan nak bgtau awal2x..Nak kene tanya, baru la nak bgtau..hmmm. Pastu kalo kol asik xde jek. Cuti lah. Miting lah. Macam2x hal. Sabo je la..

Dah tuh, gi lak wat medical checkup. Malam sebelum tu aku berdebar gila risau pregnant. Haha. Petang tu dah siap beli test kit. Sok pagi subuh2x aku test dulu. Seb bek negative. Soknya baru medical checkup. Aku ingatkan dia just check darah, air kencing ngan x-ray jek. Rupanya renyah gak.

Sampai counter, isi borg pasal history kesihatan kita. Pastu, baru dia panggil masuk dalam.

Memula, dia check mata. Macam biasalah, dok melekat kat dinding sambil tutup mata sebelah, pastu dia suh baca huruf2x kat dinding seblah sana. Punya lah kecik cinonet huruf2x dia..Tak tau lah kot2x aku yang rabun..haha.. Dah sudah tuh, check berat ngan tinggi punya. Kompem aku dah masuk kategori obe. Badan kecik sikit dari anak gajah. haha. Dah siap tuh, dia suh pi kencing. Part ni, aku riso. Coz, tetibe aku piyed petang tuh. Sakai tul..Nak tukar tarikh lain, aku dah malas. So, aku rembat gak la..Cuci bersih2x dulu baru kencing..haha..Naseb lah..kalo result tak best kang baru aku bgtau aku piyed...lalalallala

Dah sudah tuh, dia suh wat test ECG lak. Aku pun xtau natang pe tuh. Habis 1 badan berselirat ngan wayar. Kepit kaki, tangan ngan breast. haha..Ternoda aku ngan nurse cina tuh..

Dah sudah tuh, pi wat X-ray lak. Pun, kene bukak baju. Haish, seb bek pakai baju senang nak sarung. Kalo yang jenis payah nak bukak tu kan payah..

Dah siap, dia suh dok luar jap. Lama pastuh baru dia panggil masuk balik jumpa dokter lak. Dokter cam biasalah ada sket2x interview. Tanya pasal history kita. Amik darah, check tekak, check telinga. Pastu, suh baring, bukak baju. Mak ai....3x aku ternoda..wakakaka..Dia check perut ngan breast skali. Takut ada breast cancer kut..(dalam hati aku, leceh tol nak masuk keje pun..huhuhu)

Dah sudah tuh, dia suh aku blah balik. Nanti dia akan hantar report terus kat kampeni tersebut. On the first day keje kang baru dia reveal aku pny report. Berdebar gak la..Takut result aku ntah hapa2x...Aku rasa aku sehat jek. Tapi, xtau la plak tahap mana sehat aku tuh..kui3x

Isnin haitu, 20 Feb 2012, HR dia kol suh amik offer letter. Fuh, lega...Riso tak lepas medical checkup jek..Mana taknya, aku dah hantar resign letter kat bos aku...wakakaka..Pak Jeh cakap, kalo xlepas kang cakap kat bos kampeni yyy aku nak tarik balik resign letter...Suke hati jek...

Selasa tuh, 21 Feb aku pi amik offer letter tuh..Akhirnya, setel sume...Lega..Sekarang ni tengah menghitung hari jek nak masuk keje baru..

Harap2x kat tempat keje sana nanti, environment best, team best, dan yang paaaaaaaalllliiiinnnnggggg penting, BOS best..haha..Azam utk diri sendiri xmo tukar2x keje dalam masa terdekat. Resume x cantik..haha...HOPEFULLY...




Links to this post