Ingatkan dah hujung2x pregnancy nih dah boleh rilek..Kunun2x brg baby sume dah beli..Masa tgh2x sebuk beli brg baby dolu dah pikir dah nak beli breast pump..Tapi risau jgk susu x keluar..Kang beli membazir plak xpakai..huhu

Ada sorg member nih nasihatkan den kena set mind siap2x dari pegnen lagik..Nak fully breastfeed..Org panggil exclusive bf..hohoho..Den riso takut xdapat nak full bf jek coz nanti kene naik keje pas coti dah payah nak bf..Tapi, smgt nak bf bertambah2x bila Pak Jeh bg ceramah pasal penyusuan ibu nih..haha..Dia dpt sesi kaunseling pasal penyusuan ibu nih dari Ustazah tpt dia keje..Lik keje tuh dlm kete, die plak bg kaunseling kat den..Sile lah bukak tlinga beso2x dgr sesi kaunseling Pak Jeh..wakaka

Maka, keje den 2 3 hari nih dok sebey breast pump lah..kang naik keje kang nak kene pump kat opiz kan..isk, part nih yg xbape nak best..Malu nyer..huhuhu..Tapi, smlm Pak Jeh ade belikan buku penyusuan ibu..Ade gak selit kat dlm buku tuh citer pasal Wardina..Dia ada citer serba sikit pengalaman die menyusu anak die..Dia ckp jgn malu n kene semangat kuat kalo nak fully bf nih..huhu..Akan kutanam semangat utk fully bf..Ameen..

Buku panduan penyusuan leh dapatkan kat sini. Murah jek..RM10 jek..Tapi byk info yang leh dptkan dalam buku tu..Ringkas jek pengisian dia..

Skrg nih tgh sebey2x mana2x breast pump yg harga leh tahan..den ingat nak pi jek HQ my moms little one tuh..kat Seri Kembangan je..Leh tgk ngan mata sendri mende tuh..hehe..Kepada Mom To Be, leh ar join adventure ngan den. Jum!
Links to this post
To anyone yang tgh mencarik2x barang baby, or yang nak servey2x leh la pi warehouse sale nih..Den lupo nak kabo mgu lepas pun ade gak..kat Midvaley..sowi..Sebab den xbape nak minat besesak2x ngan perut yang boroi nih, so mmg tak save la info yang den dapat dari member2x seangkatan ngan den..hohohoho

Tak per lah..yang dah lepas tak leh nak putar masa balik kan..So, minggu nih ada lagik 1 warehouse baby sale.. 20 - 23 Januari 2011.. kat Subang..Den pun xsure exactly location dia katne..Untuk keterangan lanjut, sile layari url nih:

http://www.shoppingnsales.com/2011/01/18/20-23-jan-2011-viva-hope-baby-warehouse-sale/

Ok..Till then..Happy shop-pink :-)
Links to this post
Tak tau nak buh tajuk per..sabtu malam famili pak jeh datang umah..biasalah..kalo dorg bertandang memang 1 kapal angkut..hehe..penuh ar umah den yang tak brapa nak luas sgt tuh..haha..den tak kesah pun..memang kerap gak dorg datang bertandang..dorg pun sempoi jek...jenis layan diri..sonang...tak banyak cite..

Dorg dtg sekali membawa bakul baby...comey gila..mak metua den jahit sendiri..bakul tuh adik bongsu pak jeh punya sebenarnya..tapi mak metua den masih lagik simpan..so, dia ckp leh guna lagik..tapi kena jahit lapik bantal baru lah..yang dulu punya dah bekepuk..hehe..apa2 je la...den terima ngan ati terbuka jek..mende dapat free...apa lagik nak bising kan..ngeh3x

Nih ha gambo nyer..comey kan? Mentang2 ler baby nak kuar nih baby gurl..Kaler pink lagik dia jahit..haha..siap ngan reben2 lagik..:-P

Layanz..

~ pandangan sisi ~ anda nampak kan reben yang kat penjuru tuh? haha

~ pandangan depan ~

Sabtu lepas den ngan pak jeh menjalankan operasi mencarik stroller lagik..haitu p sogo ada sale utk member card..tapi kitorg tgk xdo pun diskaun utk stroller tu..sebab kitorg dah sebey 2 3 hari sblm sale tuh..kitorg tgk ramai giler kapel yg bli stroller jenis yg kitorg nak tuh..sampai ada 1 kapel nih siap amik yang display tuh xlepas2 dah..haish..ganaz sungguh..dorg x tau yg sbnrnya rege tuh sama jek..xde diskaun..sian..pengguna tertipu dek kunun2nya sale..xpo lah..kecewa xdapek stroller tuh..sebab xde stok jurujual tu kata..kaler pink jek yg ada..kitorg xmo lah specific kaler pink even baby yang nak kuar nih baby gurl..kang second baby kang kuar boy dah xleh nak guna..huhuhu..(berpandangan jauh nih) haha..

Maka, kecewa ngan sogo, kitorg pi lah JJ Balakong..Trus menuju ke tempat baby..Tanya jurujual tuh, dia kata ada kaler biru..yey! akhirnya...dapat gak kaler biru tuh..setel..den pun dah penat nak carik2x nih..den bukan bekenan sgt soping2 nih..lain ar pak jeh..dia kalo bab soping2 nih suka sgt..terbalik plak kan? Slalu pompuan yg syok sgt soping..haha..Kebetulan plak haitu JJ ade bg voucher rm5 stiap pembelian rm100 ke atas..so, hari tuh kitorg dpt la voucher rm15 lagik sb bli stroller tuh..hehe..dah hbs bli stroller tuh, pi plak bahagian makan2x..carik ler ape2 yang bley dibeli utk sesi masak memasak kat umah nanti..

Dah hbs soping, kaki pun lenguh, badan pun sengal2x, maka lantas la menuju balik ke lubuk..haha..misi mencarik stroller dah setel..pasni misi mencarik nama anak xsetel2 lagik..haish..
Links to this post
Update terkini pasal baby dalam tummy nih.. :-)

Sekarang nih baby dah makin ganaz.. Petang semalam kat opiz, ntah apa yang dia buat ntah dalam tummy den nih..bergoncang2x perut den..Macam bersilat plaks dia kat dalam tuh..Agaknya sempit sangat kut..Nak luaskan kawasan sket..hehe..Memang dari 7 bulan lagi badan dah mula rasa lenguh2x..Pinggul dah mula rasa lenguh tambah2x kalo baru bangun tido, bangun dari kerusi, kuar dari kereta..Memang terasa gile sengal2x tulang peha ngan tulang belakang..Tapi, sume tuh ilang bila terasa si kecik nih bejoget kat dalam perut..Best gila..Patut la sume ibu2x bila dah deliver, nak pegnen lagik..Kalo ikutkan rasa penat nak kendong baby tuh memang penat..Tapi, rasa seronok baby tu joget2x dalam perut yang buatkan sume ibu2x nak pegnen lagik..Tul x? hehe

Hujung minggu lepas sempat gak rakamkan video baby den joget2x dalam tummy nih..Tapi, sebelum rakam tuh 2x dia wat kicking kuat..Xsempat nak rakam..Xpe lah..Mana2x sempat, den rakam jela..Saja nak wat kenang-kenangan..hehe..Sebab selalu kalo ayah dia pegang je perut, mesti baby tu xmo gerak..Dia takut ayah dia garang sgt kut..hehe..Jgn mara aaa pak jeh..:-P

Nih den aplod kan video baby joget2x..Xde lah aktif sgt time nih..Tp nasib baik gak la dia nak joget time den rakam tuh..Jenuh tul nak tunggu..huhuhu


video

~ baby joget ~

Kelmarin den sebey2 stroller..Ingat nak beli stroller coz kang senang nak bwk baby pi klinik ke ape ke..Pastuh nak ajo dia dari kecik biasa dok dalam stroller kalo nak pi mana2x coz kang senang..Xpayah nak dukung2x selalu..Kalo 2 3 4 bulan, ok lg kut nak dukung2x..Kalo dah bertambah keberatan dia, jenuh gak la nak kendong kan..hehe..Sebey pny sebey kat tenet, den pun jumpe ar 1 stroller nih..Cap Sweet Cherry..3 tayar..Pak Jeh pun suke stroller tuh..Dia kalo dah suka, x tengok yang lain dah..Nak yang tu jgk2x..Stroller tuh cun gak la..Rege pun ok la..sedang2x..RM279 sebijik.Maka, pas hbs keje trus kitorg bedesup peginye ke SOGO..Nak bli trus..Skali kecewa..Stroller yang kitorg nak tuh xde plak stok..huhuhu..Yang ado, kaler pink jek..Xmo ar bli kaler pink..Mende tuh nak pakai lama..Kang kalo kuar baby boy episod akan dtg, kan dah x leh nak reuse..huhuhu..Ni ha den tempek gambo stroller tuh..Jumpe kat website nih:http://www.sweetcherryonline.com


~ SCR1 Jogger ~

So, dah kecewa xdapek stroller, kitorg pun pi la mencekik nasik ayam kat sogo tuh..hehe..Esok lusa plak kut pi carik kat JJ.. :-)



Links to this post
p/s: Sile jgn baca entri nih kalo anda ada penyakit geli..hehe..Entri nih dibuat khas utk suamiku..

Happy birtday my dear..Tahun nih first time sambut beday sebagai suami isteri..Perasaan mmg berbeza masa sambut secara kapel..Sambutan yang ringkas tapi bermakna..Ku mengharapkan ikatan perkahwinan kita kekal sampai bila-bila...InsyaAllah..

Teringat masa minggu pertama perkahwinan..Aku banyak menangis sebab kau sangat berbeza sekali selepas berkahwin..Aku mmg sgt sensitip kalo org menegur..Minggu-minggu awal mmg aku asik bersedih je..Macam tak boleh menerima segala teguranmu..

Minggu ketiga, kau mengajak aku bersolat berjemaah..Masa tuh aku rasa terlalu gembira..Suamiku sendiri menjadi imam solatku..Aku mengaku mmg aku jenis yg malas solat...Tapi, aku mmg rasa tenang semasa suamiku membaca ayat2x surah dalam solat-solatku..Aku amat berharap agar ianya berterusan hingga ke akhir hayat nanti...Amin..

Kini, aku semakin memahamimu..Dan masih lagi belajar untuk terus memahamimu..Hatiku tersentuh tatkala kau menolongku menyapu minyak yuyi malam-malam ketika kakiku bengkak..Hatiku tersentuh tatkala kau menuamku dgn air semasa aku demam panas malam..

Sempena birthdaymu kali ni, aku hadiahkan sebuah lagu untukmu..

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

Buat suamiku, sesungguhnya aku amat menyayangimu..Semoga kau x bosan melayan segala kerenahku.. :-)

beday boy ~ x sabo nak mencekik

dia punya ~ crispy chicken chop kut (x ingat..haha)

aku punya ~ grilled chicken chop

*Entri kali nih jiwangz le plaks..hehe..harap jgn muntah..haha



Links to this post
Pagi tadi cik wawa ajak den p mkn kat sunway..tp memula den jual mahal..sebab rasa malas nak jalan jauh2x..Tapi last minit td rasa nak ubah selera plak..haha..so, dgn muke x malu nyer den pun ping wa kate nak itut..hehe..wa xde hal..die pun ckp ok jek..ngeee...

Kul 12, den pun turun ar ke LG jumpe wa..Maka bejalan ler kitorg tekedek2 g ke kete wa..Bermula lah journey nak p sunway..wahaha..mcm jauh jek bunyik..sekentut je pun dari PJ nak p Sunway tuh..beborak2 le dlm kete jap..then, around 1230 dah sampai..(sbnrnya gerak dari opiz dah kul 1215) So, perjalanan dlm 15 min je la..

Wa: Tu ler kedai nyer...Restoran Jaring..
Mak buyung: ooooooo..canggih tul nama..hehe
Wa: heheheh...Nanti di mesti rambang mata nak pilih lauk..
Mak buyung: Lauk die byk ek..wa..
Wa: Aah..
Mak buyung: Ape yg sedap kat restoren tuh?
Wa: Sume sedap di..haha

Sesampai nyer restoren tuh, kitorg pun ape lg...capai pinggan n lauk2 ler..perut dah bekeriut..mmg betui kate wa...byk gile lauk die..bestnyer...lama x p mkn lunch tgk lauk2 yg menyelerakan..sume lauk den rase den nak ceduk..haha..tp xleh ar nak tamak sgt..den amik ape yg rase the best nak masuk tekak den je la..hehe

Dah setel amik lauk, carik cik intan n the geng plaks...dorg dok kat tgkt atas..tepaksa la mak buyung menonggek2 naik atas ngan bwk pinggan..seb bek xde org kat blakang..kalo ade, sah die hon suh cpt sket..haha..kenderaan berat nak jalan..sile beri laluan..:-P

Carik2 cik intan...di manakah dikau..ah, jumpe..dok kat ujung2 sket..

Cik intan cam biasa lah...dgn jeritan manjanya..DIDI!!!.. wahaha..
Den pun amik le tpt duduk..(xkan nak mkn berdiri plak kan). Ade cik intan, cik fida, cik sara ngan puan ina..rupanya puan ina pun pegnen gak..6 bulan..perut die kecik comey jek..compare ngan perut den time 6 bulan dulu, huhuhu...beso sgt perut den nih..mane tak nyer, sblm pegnen pun dh mmg beso..wakaka

Sambil2 mecekik tuh, sambil sembang2 ar..begosip2..tu pun dah kelam kabut sb dorg nak cpt lik satyam..cik sara ade training masuk kul 130..huhuhu..xleh nak lame2 ar..

dah hbs mencekik tuh, kitorg pun gerak ar balik..byr dulu mkn kat kaunter..rege die ok lah..xmurah dan xmahei..standard jek den rase..masa nak balik tuh, sempat ar snap gambo ngan cik intan 2 3 keping..tp yg snap ngan henpon den, sebijik je la..tu pun seb bek ado..den nih mls sket nak snap2 gambo nih..dlm ati nak gambo, tp mls nak snap..apekah la..hehe

ni ler cik intan yg sempat den begambo ngan die...yg len2 dah jalan dulu..

puan kembang 4 mangkuk ngan cik intan



Links to this post
ni ler gambo terkini mak buyung...taken by cik wawa yg comey..sementara nak amik kitorg pny tshirt kat pantri...hohohoho...perut ke depan mcm santa klaus..muke jgn kate ar...dah sembab dgn dagu belapi mcm kuih lapis..wakaka
:-P


cik didi kembang 4 mangkuk
Links to this post
salam..balik kampung 2 mgu lepas sempat lah aku snap gambo jambatan yg roboh kat kampung laki aku...haha..tepaksa lah tetonggek2 mak buyung nih memanjat..haish..segala jenih menteri dah dtg tgk tp xde pun tindakan yg amik..isk3x..harap2 jambatan baru setel ar cpt..sian budak2 nak p skolah tepaksa tetonggek2 lalu jambatan roboh tuh..


haha...sebab sungai dah dalam sket, leh la mandi..tp kat area jambatan roboh tu je la pun yg dalam nyer..kat tpt lain cetek..kalo dok berendam ala katak tuh, kompem buntot aku xtenggelam lgsg..wakaka..

Smlm makcik opizmate aku nih baru balik dari Hong Kong..saje jalan2 becuti makan angin ngan famili dia..dia balik besama2 ngan virus selesema n batuk..isk..kitorg riso jek kut2 dia bwk balik h1n1..den dah ar mak buyung..kang xpasal2 kang...subhanallah..mintak simpang ler..huhuh..

Sepulangannyer makcik nih, die ade ar bg cenderahati kat kitorg sorg 1 magnet yg lekat kat peti ais tuh..den pun dpt lah sebijik..siap ada gambo tokong buddha lagik..xpo lah..kang den tempek ngan stiker helo kitty kat patung buddha tu..hehehe..

yang ni aku punya..

yang nih sume yg dia beli..yg lain2 opizmate aku dah sambar dulu..so, dpt la aku patung buddha punya..haha..sape suh ko lambat tekedek2 kan..:-P


p/s: nanti den p jalan2, den beli byk2 magnet..biaq penuh petiais umah den tuh..hahaha
Links to this post