Sekadar perkongsian yang diterima dari seorang sahabat melalui whatsapp

Copy & paste
Bacalah hingga noktah yg terakhir agar timbul rasa gerun dihati kita.

Proses menghisab diri sblm tidur.

Assalamualaikum semua. Just nak share satu sharing dari seorang teman.
Kuliah maghrib di masjid attaqwa,bertam indah.

tajuk kuliah,
"Mizan dan Sirat"
oleh ustaz wadi annuar.

Kata ustaz, mahsyar ni punya la lama sampai kita hari ni tak mampu fikir berapa lama kite akan berada di alam mahsyar.para sahabat rasulullah saw tanye,mahsyar kat mane? Jawab rasulullah saw, mahsyar ni di bumi ini sendiri di mane bumi ini dihamparkan.tak de pokok,tak de sungai,gunung ganang,tempat berteduh dan tiada bertepian.ini terjadi bile makaikat israfil tiup sangka kala pada pertama kali.kali kedua malaikat israfil tiup, semua manusia akan bangkit dari kubur masing2 dalam keadaan yang sungguh terpinga2.lalu manusia bertanye sesame sendiri,dimana kita? Lalu datang api dari laut yang meluap-luap menghambat manusia ke mahsyar.bayangkan manusia seluruhnya dari zaman nabi adam sampai manusia terakhir hidup di atas muka bumi ini dibangkitkan dalam keadaan lapar dan haus yang bersangatan serta bertelanjang bulat dihambat ke mahsyar.rujuk surah yasin ayat 52-54.ditambah dengan binatang lagi, jadi tak dapat dipastikan jumlah makhluq pada hari tu.Saidatina Aisyah ra pernah bertanya rasulullah saw, tidakkah kaum lelaki memandang aurat wanita.lalu dijawab nabi saw dengan memetik ayat quran, pada hari itu semua manusia sibuk dengan urusan diri sendiri.rujuk surah a'basa ayat 37(80:37).

Ada yang ke mahsyar dengan menunggang binatang,ada yang pergi dengan mukanya, ada yang berjalan,dan yang istimewa dibawa oleh malaikat munkar dan nakir.bila sampai di mahsyar,perbicaraan tak berjalan lagi.kena tunggu entah berapa lama.lalu keseluruhan umat manusia tadi pergi kepada nabi adam as hanya untuk meminta syafaat untuk Allah percepatkan hisab.jawab nabi adam dia tak boleh bagi syafaat kerana dia pernah melakukan dosa.pergilah seluruh umat manusia ini kepada seluruh rasul ulul azmi,bermula nabi nuh,musa,isa, dan ibrahim tetapi diorang semua hanya berdoa keselamatan diri masing2.lalu pergi semua manusia kepada nabi muhammad saw,lalu baginda berdoa dan Allah memperkenankan untuk mempercepatkan hisab.

Bayangkan semasa menanti perbicaraan,ada orang dah mintak kat Allah awal2 agar disegerakan masuk ke neraka sebab tak tahan lamanya berdiri di mahsyar.bayangkan ruang yang ada hanya untuk meletakkan tapak kaki kite je,dek padatnya manusia pada hari tu.

Sebelum hisab bermula,kitab3 amalan kite akan turun dari arash.mase tu tahulah kite tangan mane yang sambut kitab tu.kalaupun tangan kanan yang ambil kitab kite,masih tak menjamin kite ke syurga.kemudian Allah panggil sorang2 untuk dihisab.sebelum Allah mule hisab,Allah suruh kite bace semua amalan yang tercatat dalam buku kite disaksikan semua manusia.tak de satu pun tertinggal.lepas habis bace Allah akan tanye kite 3 soalan. 1)adakah terdapat pahala kamu yang tidak dicatat oleh malaikat raqib dan atid 2)tak ingat 3)apa alasan kamu atas segala dosa yang kamu lakukan.

Setelah ditimbang di al mizan,didapati pahala kite melebihi dosa kita.seolah-olah sikit lagi kite ke syurga,tetapi final check Allah buat.Allah tanye kepada semua orang,siapa yang kenal kita sila tampil kedepan untuk menuntut hak mereka.antara yang mula3 bangun adalah anak isteri keluarga,jiran2,kawan2,etc.jika ada hak mereka yang tidak ditunaikan,pahala kite tadi terpaksa bagi kat diorang.jika pahala dah habis,dosa diorang pulak kite tanggung (ini yang dimaksudkan suami akan tanggung dosa anak2 dan isteri).

Kita yang perempuan, jagalah diri kita. Sebab apa yang kita buat tak affect diri kita sorang, tp affect jugak orang2 yang kita sayang. Ayah kita, abang dan adik2 lelaki kita, suami kita. Kalau betul sayang mereka, lindungi mereka, jangan jadi penarik mereka ke neraka.. Tutup aurat, jaga maruah, jaga akhlak, jaga agama kita..

Hari mahsyar hari yang sangat dahsyat.

Kata ustaz, hidup di dunia janganlah kite kejar populariti,nak terkenal,takut tak tertanggung kesannye kat akhirat nanti.

Kedua,jagalah amanah dan kejujuran kite sebab pada hari tu amanah dan kejujuran kite akan membantu.

Yakinkah kita tergolong dlm golongan mereka yang terpilih Allah ke syurga? Nak masuk syurga bukan senang.. Bukan jgk simply boleh masuk dengan baik sorang2.. so jom sama-sama bantu diri dan kawan-kawan.. Moga Allah tolong kita di hari pembalasan nanti.. Ameen

Baca tgh2x malam semalam terus tacing..huhu..

posted from Bloggeroid

Links to this post
Iklan sat..bisnes kapkek, goodies dah stop sebab x cukup masa dan kakitangan. La ni try bisnes pakaian muslimah plak. Info lanjut, boleh layari https://facebook.com/DJCollections2013. Ayat tamau kalah. Power semedang..haha

So far, kalau iklan kat insta lagi laju berbanding fb. Orang la ni dah x brapa layan fb kot.. Taktau lah ceq.. Pape pun, dua2x aku layan..haha

First item, tudung/shawl



Tudung shawl ni mmg senang nak pakai. Kain pun best. Jatuh bila pakai. Comey lagik. 3 tone. Yang dah tanda SOLD tu dah terjuai la ye adik2x.. Rega pun sempoi ja..RM45 skali pos 1 mesia. Aku x perasan salah gambaq yang aku upload. Ok, T2 ngan T6 dah takdak na..Yang lain, ada lagi.

Ok, second item, telekung lycra.



Telekung ni mmg aku suka sgt sebab kain dia jatuh elok bila semayang. Kalau pi kat surau or masjid slalu org pasang kipas punya la laju. Bila dah laju sangat, kalau telekung cotton biasa tu dia akan jadik kembang. Pastu nampak lengan kalo pakai tshirt lengan pendek. Makanya, ternampak la aurat..bila sujud pun slalu tutup hidung. Kalo pakai telekung lycra ni bila sujud tak payah nak kais2x dah jangan bagi tutup hidung bila sujud. Dia auto ja jatuh tak tutup hidung. Memang best dan senang. Semayang pun kusyuk dan sempurna. Nak sumbat dalam henbeg lagutu pun senang sebab material dia lembut dan licin.

Apa lagi, rembat la satu bang! Bagi bini ka, mertua ka, haha.. Rega murah ja ceq juai..RM60 skali postage. Tak kira la dok celah banat mana, asal dlm mesia, inshaAllah sampai..rega skali pos. Ada 4 kaler lagi dlm stok. Had lain dah org len rembat. Yang tinggai kaler purple gelap, purple lembut, hijau pucuk pisang ngan pink.
Haini order esok leh terus pos.

Ok la, entri pantas je nih. Cik mad kecik tu pengsan. Mak dia pun kena ikut pengsan gak. Satgi dia jaga nak susu plak. Harap aku tabah sampai 2 tahun nak breastfeed cik mad ni.. Doakan ceq na..Amin....niteeeee

posted from Bloggeroid

Links to this post
Kebetulan ada kosong bilik 2 katil, makanya pak jeh mintak la ditempatkan kat wad situ. Sampai je bilik tuh aku dibaringkan di katil. Tak boleh angkat kepala selama 6 ke 8 jam camtu..So, aku kene baring flat jek. Bila baby nangis nak susu, agak payah di situ. Tapi nurse memang membantu sangat. Even mak aku ade kat situ, nurse yang angkat baby and letakkan kat ketiak aku. Pastu siap ajar camne nak menyusu. Malam first tu, mak aku tunggu kat wad. Dua kali rasanya Afiqah berak.. Sian mak kene buang taik ijau. 😜 Tima kasih mak! 😍

Malam second lak, kakak sulung aku lak tunggu. Malam tu afiqah berak sekali jek. Kebetulan katil sebelah dah discharge, kakak aku leh tumpang tido kat katil sebelah tu. Thanks jgk kak! 😊

Hari ketiga tu baru checkout. Pendek kata, servis memang puas ati sangat. Nurse pun ok..kejap2x dia datang check. So, anak kedua memang aku plan beranak hospital putrajaya gak..

Ops, citer pasal bayaran..ramai yang tanya bape ongkos beranak kat hospital putrajaya nih..jawabnya, aku pun x sure..sebab pak jeh keje gomen, sume ditanggung kerajaan 🙆

Tunggguuuu entri beranakkan Seth plaks...hohohoho
Adakah sangkaanku benar belaka mengenai hospital putrajaya yang servis dia best? Ngeeeeee

posted from Bloggeroid

Links to this post