Ok..entri ni dikepam hampir 3 tahun..hahaha..tetiba aku teringat ada entri yg belum publish pasal beranakkan afiqah..takpe lah..reader pun bukan ada sangat pun kan..meh la aku publish..esok sambung plak cite nih ko rajin + kot ingat lagi..haha

__________

hohoho...anak umo 3 bulan udah baru nak cite...apekah la..kepam2..kui3x..
Sajer je nak wat entri pasal beranak ni..kira cam diari ar blog nih..kang dah anak 8 (cewah..ada ati nak beranak ramai) leh gak baca2 balik...:-P

Masa dlm pojek tuh, mmg hari2 dok bising cpt la beranak..sb dh mls nak wat keje...dgn perut gedabak besonya..sgtlah malas nak usung ke sana sini..hohoho..
Memang elok2x jek den start cuti 26/2.. (mmg dh plan cuti ni sb nak dkt2 beranak baru nak cuti..kalo x, nti kene naik keja awal..bb kecik lg..huhu) Sebabnya EDD 3/3/2011. So, kunun2 sempat la den nak siap umah bagai sblm deliver..

26/2/2011
Pak Jeh ajak g carik brg baby lagik..Maka dgn malasnya den pun polo je la..Pi supemaket mana ntah...X ingat dah pun..

27/2/2011
Pi kenduri Pak Ya kat Sentul ngan abah..Anak dia yg Leftenan tuh kawen..Dari pagi sampai lewat tgh hari gak r pusing2 carik umah Pak Ya xjumpa2x sebab jalan dah berubah..Abah pny lah semangat nak pi kenduri Pak Ya..haha..Den dgn sarat mengandung berusaha gigih gak mencarik umah Pak Ya tuh..Nak harapkan den mmg x boleh diharap la bab2x jalan nih..haha..Seb bek Pak Jeh tau Masjid Ijo tu katne..Sblm tu dh kol kakak den tny jalan sb yg nak pi ni pun blur2x..haha

28/2/2011
Berehat kat umah..Bermalas2an..yelah..baru mula cuti kan..rilek r dulu..Sok lah baru kemas umah..Lama lg cuti kan..ngee

1/3/2011

700am
Pagi tuh cam biasa la bangun nak solat Subuh..Pak Jeh tgh streka baju nak g keje..Den bangun jek dari katil dah terasa bruuummmm...Air ketuban kuar segedebuk..Den masih lagik ingat xpe kut..keputihan je kut..Sebab mmg dah dekat2x due date tuh asik tertipu tetipah..keputihan makin melampau banyaknya..Pehtu den pun dgn tenang pi bilik air nak amik air sembahyang..Elok jek den masuk toilet, rasa cam terkencing..Den check2x tgk2x ade darah..cair giler..Cam air sirap xcukup kaler tuh..eeeuuww

Den dgn tenangnyer jenguk bilik streka sambil berkata kat lakiku..Yang, rasa cam dah turun tanda..Laki den ala2x tenang campo gelabah tanya lik, "Kuar ape?" Den pun jwb "Air ketuban..Byk..Ada darah.."

Dia langsung terdiam..Xtau nak ckp apa kut..haha..Pehtu die suh den solat cpt..Ada plak..Den ckp la..mana leh solat dah..Ada darah..:-P Terus dia suh mandi pastu siap2 pi hospital..hehe..Maka den masih lagi tenang pi la mandi manda...Potong bulu2 mana yg patut..hehe..Segan satgi dokter nak jenguk2x penuh plak hutan rimba..kui3x

Dah siap tuh, kitorg pun menuju la ke kete..Dlm kete, den kol mak.."Mak, dah turun tanda..Nak pi hospital dah ni"..haha..Mak pun menjawab.."Mak baru jek sampai IJN nih..hang pi dulu nanti mak sampai"..ngee

Ada kut dlm 10minit camtu, Mak den kol lagik.."Hang pi makan dulu spy ada tenaga..Makan telo sparuh masak tuh.." Den pun ikut je la...I polo..Dekat nak sampai hospital ade kedai mamak..tibai je la...den mmg kelaparan pun..(nak beranak sempat lagik besuka ria die kedai mamak)..Den tibai sepinggan nasik lemak..Laki den tibai roti..Tu pun die mkn nak tak nak jek..Laki den yg glabah lebey..Bini die elok jek mencekik..hehe

900am
Dah kenyang perut, kitorg pun begerak la ke hosp..Pusing2 carik paking xdek..Dah tu, paking jauh sket...Haish laki den nih...mentang2x ar bini die xsakit lg..turun tanda jek..leh plak die bwk jejalan..Mmg la ada baca blog2x mak2x org..dorg ckp nak sng beranak kene byk bejalan..tapi mau nye teberanak kat situ kang sape yg susah..

Dah sampai kaunter, kitorg p ar daftar...Nak daftar pun lama..tok tek tok tek..huhu..Dlm 15minit camtuh, doc panggil masuk..Den pun masuk la bilik tuh..bilik tu sementara jek..nak check2x jek..Bape bukak bagai..Amik tekanan darah, pehtu suh g kencing nak check mende ape ntah..pastuh byk la soklan2x dokternye..dah tu dia suh tuko pakai kain batik..Disuruh baring..Nurse pun pasang la alat ape ntah buh kat perut..Nak tgk baby pny jantung ok ke dak..Lama gak dok baring kat situ..ada la kut dlm setengah jam..Kejap2 nurse dtg tny..Sakit x..


Bersambung...

Comments (1)

On January 20, 2014 at 4:38 PM , alya_willow said...

SAMBUNG CEPAT!