Haitu aku tgk berita utama jam 8mlm kat TV3. Time tu tengah main-main ngan Afiqah. Sekali terpandang skrin tv. Kedengaran Pak Menteri memberi ulasan pasal pesta hiburan sambutan tahun baru kat mana ntah aku tak pasti. Yang pastinya di malam hari. Antara petikan-petikan ulasan beliau bila ditanya pasal pesta tersebut:

"Sambutan yang diterima sungguh menggalakkan. Ramai generasi muda yang datang. Program macam ni memang bagus untuk belia-belia kerana mereka mudah menerima banyak info-info dalam bentuk hiburan berbanding dengan mendengar ceramah-ceramah agama"

Dalam hati aku, "Macam ni pemimpin kita bercakap?"

Semakin hancur lah anak-anak muda generasi akan datang..hmmmmm

Hari mengundi dah tak lama lagi. Risau aku nak mengundi pun. Sungguh berat tanggungjawab tuh. Isk.



Links to this post
Haitu dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus pasal dunia ni hak Allah SWT. Memang menusuk di hati. Kata Ustaz Azhar, dunia ni pinjaman je dari Dia. Manusia ni ibarat penyewa je. Allah lah tokey besar alam semesta nih. Kalau ikutkan Allah la the greatest Raja untuk semua manusia. Kira kita ni kerdil sangat. Tapi kita selalu membuat kerosakan di bumi Allah. Allah tak murka terus. Kasi can kat manusia bertaubat. Tapi manusia semakin tak sedar. Masih membuat kerosakan. Tak teringin pun nak meminta maaf kat Allah. Kenapa manusia takutkan pemerintah-pemerintah, Sultan dan Raja-Raja tapi tak pula takutkan Allah? Kalau Sultan murka, sebagai rakyat, kita dah berpeluh-peluh takutkan hukuman yang bakal diterima. Tapi, sebagai hamba Allah, takda plak rasa takut hukuman yang bakal diterima. Bukan bila mati je hukuman tu akan diterima manusia. Kadang-kadang Allah bagi cash je. Bencana yang menimpa manusia salah satu kemurkaan yang ditunjukkan kepada manusia tapi manusia masih belum sedar. MasyaAllah..

Dulu, masa aku sekolah, aku berusaha hanya nak dapatkan menimbun-nimbun A dalam UPSR, PMR, SPM.. Kat sekolah memang selalu cikgu-cikgu menekankan pelajar-pelajar untuk dapatkan sebanyak A yang boleh dalam semua peperiksaan. Cikgu selalu pesan kat anak-anak murid belajar sungguh-sungguh untuk dapat keputusan cemerlang. Cikgu nak semua pelajar masuk U. Semua ada degree. Cikgu tak nak nampak sape-sape pun masuk Kolej. Aku faham maksud Cikgu tu supaya kita aim tinggi untuk berjaya. Aku dulu tak pernah teringin langsung nak masuk Kolej. Aku rasa student-student Kolej ni sume low class. Sume student yang tak layak. Sume student yang tak terpilih masuk U. Disebabkan sume gagal masuk U, tak ada pilihan lain, terpaksa masuk Kolej. Tapi, Allah bayar cash kat aku. SPM aku kantoi. Masuk form 6 tak boleh gi. Last-last, mak aku suggest masuk Kolej. Masa tuh, baru aku rasa bersyukur ada Kolej. Kolej je nak terima aku lepas permohonan kemasukan ke U aku gagal.

Aku tak salahkan cikgu. Memang kerja Cikgu-cikgu di sekolah memotivasikan pelajar untuk dapat keputusan yang cemerlang, terbilang, gemilang. Tapi, Cikgu lupa nak ingatkan pelajar-pelajar pasal NIAT.

Apa sebenarnya niat kita belajar?
Apa sebenarnya yang kita dapat bila dapat keputusan cemerlang?
Apa sebenarnya yang kita ada bila ada Diploma?
Apa sebenarnya yang kita ada bila ada Degree, Master, PHD?

Kita semua telah disogok dan disuntik dalam minda kita,

"AKU NAK DAPAT KEPUTUSAN CEMERLANG DALAM PEPERIKSAAN SEBAB NAK DAPATKAN KERJA YANG BEST, GAJI YANG BESAR, KETE BESAR, UMAH BESAR"

Tapi, kita lupa NIAT sebenar kita belajar. Kita belajar sebab kita nak kejar harta dunia. Kita lupa harta dunia tak kekal. Kita lupa kita ni hak Allah. Allah yang cipta kita. Kita lupa semua kebijaksanaan kita tu semua kurniaan Allah SWT. Kita lupa niat sebenar kita belajar adalah untuk Allah. Ilmu yang kita dapat, kita gunakan untuk dapatkan kemewahan dunia, bukan untuk jalan Allah SWT.

Bila fikir-fikir balik zaman sekolah aku dulu, memang aku sedih sangat. Sebab NIAT aku sebenarnya hendak dapatkan keputusan cemerlang hanya sebab nak dapatkan pekerjaan yang bagus, gaji 4 5 angka, bukan kerana Allah SWT. MasyaAllah, sungguh jahil hambamu ini.

Ya Allah, ampunkan dosa-dosaku, terimalah taubat-taubatku. Sesungguhnya aku takut akan kemurkaanmu di atas kesalahan perbuatanku di muka bumimu. Amin.



Links to this post
Tgh malam semalam dapat sms dari minah nih..

Dia: Salam..akq msih mcari pengasuh ke?

Aku: Wslm..sape ni ye..katne tu..

Dia: Efa, sy pengasuh blok A3

Terus aku call tanya..

Aku: Hello, Assalamualaikum

Dia: Waalaikumussalam kak

Aku: Hmmm..tadi bgtau ngasuh budak kan..Tingkat bape ye?

Dia: Tingkat 2

Aku: Oooo...Sekarang ni bape org budak akak dah jaga? Cadang nak jaga bape org?

Dia: Kak, saya muda lagi.. Sekarang saya jaga 5 org.. Cadang 8 org..

Aku: (dalam ati aku, mcm ne dia tau aku dah tua? Adakah melahirkan sorg anak dah menjadikan aku tua? Kalo lah aku kawen lepas SPM, pastu terus dapat anak lak. So, total umur aku baru 19 tahun kan..Takpe la...mmg die muda kot..agaknya baru pas SPM)
Wa...ramainya..sorg je ke jaga sume budak-budak tu?

Dia: Aah..Saya sorg je..Saya dah ada 3 taun pengalaman keje taska + tadika

Aku: Yeke..Xpe la..Kalau akak nak hantar anak akak, bape ye?

Dia: Biasa RM300..Tapi leh je saya bagi Rm280..

Aku: (dalam ati, boleh plak aci nego-nego sesorg dia) Hmmm...bistu kalo budak yang dah makan, macam mana?

Dia: Owh..kalau baby yang dah makan, saya masak lah..Kalau yang makan bubur, saya masakkan bubur + sayur + ayam ke apa-apa ke..

Aku: Ooooo...Sekarang nih yang paling kecik baby awak jaga bape umur? Yang paling besar?

Dia: Hmmm...Saya jaga baby je..4 org baby umur sume 4 bulan..Yang paling besar umur setahun setengah..

Aku: Oooo..ok2x..Xpe lah..Kang kalo akak nak hantar kang akak bgtau ye..

Dia: Ok2x..Saya tak kesah..Kalau akak nak cuba hantar 3 hari je dulu ke, takpe je..

Aku: Ok2x...terima kasih ye..Assalamualaikum

Dia: Ok..Waalaikumussalam

Letak je tepon terus aku membebel kat Pak Jeh..Adoi..Dasyat tul orang sekarang ye..Mata duitan betul..Tamak betul ambik budak ramai-ramai sebab nak poket lebat..Bayangkang 4 org baby umur 4 bulan sekaligus jaga sesorg..Aku dah experience jaga Afiqah seketoi tu pun penat gila..Ni kan nak jaga 4 baby umur 4 bulan..Gila ke apa..Baby kan kerap menyusu..Every 2 jam mesti nak menyusu..Pastu baby biasa berak 2, 3, 4 kali sehari..Tak ke kelam kabut berlari berambat nak tuko pampers..Nak mandikan lagi..Nak susukan lagi..Nak tuko pampers lagi..Nak tidokan lagi..

Padan lah banyak kes baby tesedak susu lah, jatuh buai lah.. Kalo dah macam ni lah gayanya mengasuh budak, kompem-kompem bagi susu buh bantal..MasyaAllah..

Aku pelik lah pengasuh-pengasuh era baru yang mata duitan nak cekau duit nih..Muda-muda plak tuh..Pikir nak enjoy je..Dorang tak pikir ke keselamatan anak tu? Mak ayah hantar kat dorang suh jaga anak, beso kan tanggungjawab tuh...Bukan mintak jaga harta benda yang tak bernyawa..Ini amanah mak ayah budak tuh..Pikir nak untung je..Dok bandar nak bergaya sakan..Nak pakai kete mewah, nak ada umah mewah tapi nak jalan senang..Budak tu kalo nangeh dibiarkan je lama-lama sampai budak tu diam sendiri..Boleh jaga je lah..Ngasuh memang xde la..

Kalo sorang RM300..Cuba darabkan dengan 8.. Sebulan RM2400.. Tak payah belajo tinggi-tinggi or penat-penat pi usung sana sini bawak file nak intebiu keje..Ngasuh budak 10 org dah dapat RM3000..Penat je kan sume org pakat berebut nak ambik Degree..

Tu la orang takut nak hantar anak kat pengasuh..Dorg ni main taram je jaga..Takde dah perasaan kasih sayang kat anak tu..Yang penting, dapat duit belanja..Leh pi shopping..Kalo orang-orang dulu ngasuh budak ni memang orang respek sebab wat keje mulia..Sekarang nih susah orang nak respek sebab sekarang semua kejar duit..

Mudah-mudahan aku dapat pengasuh yang berhati mulia..Start bulan 2 nih nak hantar Afiqah kat pengasuh tingkat 10..1 blok ngan aku.

CUAK!









Links to this post
Untuk melupakan keje budu kat kampeni yyy bukan mudah...Sentiasa jek menghantui diriku ini..Same goes to other team mate aku...Sume sepesen jek..Kalo dulu keje kat Scope hbs keje, lik umah, lupa dah sume masalah kat opiz...La ni, even kat umah pun masih pikir keje..Sabtu Ahad pun xsenang nak cuti..Management kat kampeni yyy ni best giles...Dorg pikir staf sentiasa on call..Xde life...Keje 24 jam..Hmmmm...Suke suki jek wat schedule..Sume kene free...Xda alasan untuk katakan tidak bila disuruh keja hujung minggu or stayback malam...Ada plak camtu..Suma org ada life sendiri...Kalo nak suh stay, bgtau la staf dulu..Ni tak, main taram jek wat schedule..Yang part paling klako, schedule dorg nih keje termasuk sabtu ahad..Pelik..Dari mula masuk keje sampai skrg masih xdapat menerima kepelikan tersebut..

Ok lah...Malas nak pikir keje yang sengal..Haitu den satu famili 3org (aku, pak jeh ngan afiqah) pi Penang..Saja nak jalan2x release tension keje..Rasa serabut gile..Kalo ikutkan den payah nak emo2x..Tapi, sejak masuk keje kat kampeni yyy nih cpt jek menyinga...Hari2x positif thinking...Xtau la sampai bila leh bertahan...Baru keje sebulan dua dah tensen...Hmmmm..Plan nak pi Penang mmg dah lama...2 3 minggu dah plan..Siap book hotel..Kebetulan plak time tu member2x baik kawen..Leh la balik Tepen skali jenguk abah ngan mak tercinta..Hik3x

Saja jek nak tengok ok ke tak bawak Afiqah jalan-jalan makan angin jauh sket...Nak wat eksperimen..hehe..Kalo ok, leh bawak bejalan lagi..:-P

Hari jumaat malam, tido Tapah. Sabtu pagi bertolak dari Tapah ke Tepen. Sampai Tepen dalam pukul 12 tgh hari. Pi kenduri Shima dulu..Sebab dia nih banyak tlg kitorg time kenduri..Maka, haruslah kenduri Shima ni diutamakan terlebih dahulu. Dah makan-makan sket, kitorg teruskan perjuangan ke kenduri kedua. Kenduri Aspa. Aspa ni dulu kawan rapat den masa kat IYBPP. Ke hulu ke hilir ngan mek sorg nih lah..Kat Tepen gak umah dia..Ok la kan..senang...Comey gile cik mek ni..Yelah...xpenah tgk dia mekap kan..mestilah cun bila tetibe mekal...hehe

Dah setel, salam2x...terserempak ngan lecturer Math IYBPP. Lecturer ni mmg best..Nama dia mmg xleh lupa..Puan Noreha..Dah la ajo best, cun lak tuh...kekeke..Den rasa sume student suka klas dia..tambah2x student laki..Leh jamu mata skali...hehehe

Dah borak-borak jap ngan Puan Noreha, kitorg terus pecut ke kenduri Faiz lak..Faiz ni pun kawan rapat gak masa kat IYBPP..Dia ni mmg suka sangat menyakat..Kalo dalam klas mmg suka dok tarik-tarik kerusi den..Tetiba rindu lak time blajo dulu...Sonok..cuma part poket kosong tu yg xbest...hehehe

Dah mencekik + borak-borak, kitorg trus pi penang aka tanjung...Badan dah penat gila..Memula nak naik jambatan je...Pastu mcm mana ntah..Salah jalan...Sampai ke jeti..Xpa lah..Naik je la feri...baru adventure...hehehe (kaver sebab salah tunjuk jalan kat Pak Jeh)

Ni ha gambo afiqah naik feri...muka blur2x..dia suka dok tgk ombak yang kat tepi feri tuh..Jenuh suh dia tgk laut, xmo dia tgk...Sebuk dok tgk ombak..Xpa lah...Janji dia x nangeh suda...hohoho

~ abaikan jerawat beso den sebijik tuh ~

Sampai dah Penang, trus carik hotel...Seb bek ada teknologi GPS..Garmin mmg terbaik..Mana-mana kitorg nak carik tempat, alhamdulillah, jumpa..Dah jumpa Tune hotel, check in, trus bummm...Fiqah time tu baru tido dalam kete...So, bila sampai jek hotel, trus dia sambung tido..Dalam sejam camtuh, dia terjaga...Den riso gak kot2x dia ngamuk ke..Tune hotel gila sempit! Tobat xmo dah book Tune hotel...melainkan kalo terdesak gila-gila...Memang muat-muat katil sebijik jek..Bab yang best katil ngan shower..Yang lain-lain, hampes..Tv pun xde..hmmmm

Bila Fiqah terjaga jek, dia tgk sekeliling...Pastu trus memanjat-manjat..Ada plak cermin beso kat kepala katil tuh...Melompat-lompat dia suka sangat...Time tu lak dah magrib..Belengas-lengas..Den mandikan Fiqah...Amboih...kemain lg dia suka...Dok cakap "eh" berulang-ulang sb ada cermin kat sink tuh..dia hepi nmpk muka dia sendiri...haha..mandi lak ngan air panas...Sakan la..Kalo dg air sejuk, jenuh nak mandikan..Buas gila..Asik nak lari je..Isk3x..menurun perangai den...wakaka

Dah siap-siap tuh, kitorg pny perut pun dah berbunyi-bunyi...Takut nak makan banyak-banyak kat kenduri...Takut sakit perut...Memang lapo tahap gaban..Ujan la plaks...terpaksa amik kete pi cari makan kat pekan...Pusing-pusing kat bandar asik nampak kedai makan cina jek...Last-last nampak KFC, tibai KFC je la...haha

Dah hbs mencekik, kitorg blah balik bilik...Ngantok bangat...Fiqah pun muke dah layu2x nak carik tilam...Inikan ibu ngan ayah dia y lum tido..Lagi la kan..

Sok paginya, bangun subuh tetiba mesej masuk...Mesej dari mak..Rupanya mak nak pindah barang dari umah lama...Den ingatkan mak dah upah org angkat brg..Cam den dulu mmg lori ngan org upah skali...RM600 kalo xsilap..Utk 1 trip dari Seri Kembangan ke Putrajaya..Dah dapat mesej mak tuh, xsedap la hati...Percutian pun dah mcm xbape best..Xpe lah..den ckp ngan Pak Jeh, kite jalan-jalan cepat-cepat lah kat Penang..Dalam kul 10 tuh siap-siap lah nak check out..Mandikan fiqah comey-comey, siap barang, trus chow..


~ Afiqah sebuk 'mengemas' beg tangan den ~

Pusing-pusing penang jap..Pastu trus gerak ke Tepen..Sampai Tepen pun dah petang..Pi pekena Doli pastu trus ke umah baru mak ngan abah...Dah siap dah pindah barang..Cuma nak susun-susun brg + ada sket2x brg kecik2x tgl kat umah lama..Malam tuh kitorg rehat dulu..Fiqah pun meragam sket nak tido...Jumpa sepupunya si Dania..Bukan main lagi tangannya nak cekau muka Dania...hehe..


~ Afiqah di Doli ~

Esoknya baru kitorg mengemas-ngemas umah sket mana yang patut..Sorry lah ye my mom n daddy..Last minute information...Ngee...

Memang best lah bawak Fiqah jalan-jalan makan angin..Pasni leh bawak lagi...Experimen berjaya!!

Next trip, tunggguuuuuu
Links to this post