Aku mmg selalu dpt penyakit nih..So, nak tau jgk info apekah penyakit nih sbnrnya..Aku pun google lah..Sile baca info di bawah pasal ulser ni ye..:-P


PUNCA-PUNCA

Penyebab utama masih belum diketahui dengan jelas. Bagaimanapun, terdapat beberapa faktor dikaitkan dengan ulser:

  • Kecederaan pada dinding mulut seperti tergigit, terkena makanan tajam (tulang ikan), makanan atau minuman yang terlalu panas, rawatan pergigian, bahan kimia (aspirin, alkohol, sodium laryl sulfate)
  • tahap immuniti yang rendah
  • jangkitan kulat (Coccidiodes immitis, Cryptococcus neoformans, Blastomyces dermatitis)
  • jangkitan bakteria (Mycobacterium tuberculosis, Treponema pallidum)
  • jangkitan virus (Herpes Simplex Virus, Varicella Zoster, Coxsackie A Virus)
  • stress
  • penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman seperti Penyakit Crohn, Penyakit Coeliac, SLE, Ulcerative Colitis
  • kekurangan vitamin C
  • kekurangan vitamin B12
  • penyakit autoimmuniti- Mukus Membran Pemphigoid
  • kanser oral
  • kitaran haid
  • alahan terhadap makanan (contoh: nanas)
  • pengambilan steroid
  • dehidrasi yang keterlaluan
RAWATAN & PENCEGAHAN

    1. Pengambilan analgesik seperti parasetamol dapat mengurangngkan sakit
    2. Rawatan laser dikatakan paling berkesan mengurangkan kesakitan dan merawat ulser dalam tempoh 24-72jam.
    3. Debacterol-mengandungi asid yang dapat membunuh bakteria di kawasan ulser.
    4. Bonjela-sejenis gel yang dapat mengurangkan kesakitan.
    5. Rawatan tradisional seperti meletakan uncang teh di kawasan ulser dapat mungurangkan kesakitan.
    6. Mengamalkan diet yang seimbang terutamanya pengambilan vitamin dan asid folik. Vitamin A & D bagus untuk kesihatan lapisan mulut. Vitamin C meningkatkan sistem pertahanan tubuh.
    7. Meningkatkan tahap kebersihan oral termasuklah penggunaan bahan kumuh yang antiseptik.
    8. Elakkan makanan dan minuman yang terlalu panas.
    9. Bawa bertenang dapat mengurangkan stress.
    10. Elakkan penggunaan ubat gigi yang mengandungi Sodium Lauryl Sulphate(SLS).
    11. Makanan seperti yogurt dan probiotic dapat mengimbangkan bilangan bakteria baik dalam tubuh.
    12. Minum air dengan banyak
Selamat menginfokan diri..:-P
Links to this post
Best giler lik kpg mgu lepas..Sb pe? Sb mak masak..yeye..Bukan senang nak rasa masakan mak..4 taun skali baru leh rasa..Huhuhuhu..Sume pakat menyakat mak pada hari tersebut..Ampun ye mak..Saje nak ngusik mak skali skala..hehe..Aku? Macam biasalah..jadik esisten..Sediakan sume bahan2..Slalu kakak sulung yg jadik chef tp kali ni mak plak jadik chef..Yey..Ni lah menu2 masakan pada hujung minggu lepas..

Menu masakan mak hari Ahad:

1) Sambal petai dgn udang
2) Kari daging
3) Ulam pucuk kambing (xtau nama pe..petik kat luar umah je..kambing suke mkn, so kami panggil pucuk kambing :-P mak ckp, pucuk buih)
4) Sambal belacan (menu wajib)
5) Ikan goreng

Kami sume makan dgn lahapnye..Licin..Ngeh3..Soknya, mak ckp mak jadik mando je haini..huhuhuu..alamat kena lah jadik chef x bertauliah..:-S

Menu hari Isnin:

1) Sup tulang -------> mak masukkan bahan2 sb kalo aku wat, mmg hancus lah jwbnya..:-P
2) Kerang rebus ----> mak juge
3) Ayam masak sambal ----> aku masak
4) Ikan goreng -----> aku masak
5) Bendi goreng -----> aku masak
6) Sambal belacan (menu wajib) -----> tumbuk tau..xmain ar blender2
7) Ulam petai

Yey..Mmg berat bertambah kalo hari2 macam nih..heheheh..

p/s:Mak, kami lik kpg lagi mak masak lg ye..Lately nih mak suke masuk dapo..Betul lah kate org, masakan mak mmg sedap..Skarang baru aku dpt merasa air tangan mak..:-) Mak ckp mase kecik2 dulu die masak jgk tp mana lah kami nih nak ingat..:-P Time kaseh bebanyak mak..
Links to this post
salam..lame x update blog nih..isk3..x up 2 date tol..heheh..haitu ade jamuan makan2 sempena raya..den saje lah wat laksa penang tp x original penang lah..bahan2 dia x cukup sebenarnya..

sampai jek umah, salin baju yg best2 sket..maka bermula lah operasi wat kuah laksa nih..(ader permintaan dari sahabatku nak resepi laksa nih) ngeh3..silelah anda cuba ye..slalu kalo teringin giler nak mkn laksa kat bandaraya keyel ni, den pun beli ler..tp susah tol nak carik yg sedap..asik tertipu jek..kalo kat kampung, siap leh compare2 lagi mane yg sedap, mana yg tak..heheh..bahan2 dia mudah je..campak je sume..nak wat yg mls sket..kene ade kesabaran..:-P

bahan2 kuah (utk 5-6 org mkn)

1kg ikan sardin siang ler buang perut die & direbus (org kate sedap tp den dah try ikan kembung kureng sket sedap)
3 bijik bawang beso
1 ikat daun kesum
2 bijik bunga kantan
1 genggam asam keping (org keyel ckp asam gelugur)
1 genggam cili kering (direbus) kalo nak pedas, letak lah byk..ni den wat x pedas. so, sume leh mkn
1 sudu teh pes udang
sedikit belacan

cara nak wat :

memula amik la 1 periuk sederhana beso
angkat ikan yg dh direbus td, asingkan isi dgn tulang die..
pehtu, blander isi ikan, letak sket air agak2 tenggelam ikan tu..masukkan dlm periuk terus.
dh hbs blander isi, blander plak tulang tu beserta air jgk..sebelum masukkan dlm periuk, tapis dulu ye..kalo x, mkn la ko laksa tulang..heheh
dah tu, masukkan air rebusan ikan td..

dah hbs pasal ikan, anda blander plak bawang beso dgn belacan..campak dlm periuk yg td..
pastu, cili kering yg dh direbus td, blander lah mcm nak masak sambal tu, masukkan dlm periuk jgk..

ok..sume bahan2 yg lain seperti asam keping, bunga kantan, daun kesum, pes udang tu masukkan jek dlm periuk tu...kacau2 bagi sebati..then, reneh la dgn api yg kecik..mmg take time sket..sabar ye..kalo tgk mcm pekat giler, tambah la air..dlm 4 ke 5 cawan..

dah naik bau, masukkan garam secukup rasa..

p/s: petua org dolu2, kalo nak sedap, masak la malam..soknya baru mkn..sedap..nyum2..abah den plak ckp perangat (hangatkan org keyel ckp) dua atau tiga kali lg sedap..

bahan2 laksa :

beli yg paket laksa kering tu, rebus dgn api yg kuat..bila dh 3/4 masak tu, tutup api, then biarkan dlm periuk tu..jgn kuarkan..bg die betul2 kembang..baru cantik laksa die..x pecah..
kalo malas, beli je yg dh siap rebus tu..nak sedap, laksa pulas tu..mmg best la..
kalo nak jd separuh org puteh, leh jgk guna spagethi..den x pnh try lg..nti leh la layan..heheh

dah siap!

bahan2 hiasan :

daun salad
timun diracik halus2
telo rebus
cili burung
bawang beso dipotong halus
nak manis, mkn skali ngan nanas potong kecik2..
tambah pes udang jgk kalo nak manis..

den suke mkn laksa dgn kicap..nyum2..:-P

kalo pure laksa penang, dorg letak cucur udang, ubi kentang rebus, segala mak nenek ape ntah lg..den x minat sgt..heheh..slamat mencuba..:-)

sekian, akhirnya terpost jugak..:-P
Links to this post