Tgh malam semalam dapat sms dari minah nih..

Dia: Salam..akq msih mcari pengasuh ke?

Aku: Wslm..sape ni ye..katne tu..

Dia: Efa, sy pengasuh blok A3

Terus aku call tanya..

Aku: Hello, Assalamualaikum

Dia: Waalaikumussalam kak

Aku: Hmmm..tadi bgtau ngasuh budak kan..Tingkat bape ye?

Dia: Tingkat 2

Aku: Oooo...Sekarang ni bape org budak akak dah jaga? Cadang nak jaga bape org?

Dia: Kak, saya muda lagi.. Sekarang saya jaga 5 org.. Cadang 8 org..

Aku: (dalam ati aku, mcm ne dia tau aku dah tua? Adakah melahirkan sorg anak dah menjadikan aku tua? Kalo lah aku kawen lepas SPM, pastu terus dapat anak lak. So, total umur aku baru 19 tahun kan..Takpe la...mmg die muda kot..agaknya baru pas SPM)
Wa...ramainya..sorg je ke jaga sume budak-budak tu?

Dia: Aah..Saya sorg je..Saya dah ada 3 taun pengalaman keje taska + tadika

Aku: Yeke..Xpe la..Kalau akak nak hantar anak akak, bape ye?

Dia: Biasa RM300..Tapi leh je saya bagi Rm280..

Aku: (dalam ati, boleh plak aci nego-nego sesorg dia) Hmmm...bistu kalo budak yang dah makan, macam mana?

Dia: Owh..kalau baby yang dah makan, saya masak lah..Kalau yang makan bubur, saya masakkan bubur + sayur + ayam ke apa-apa ke..

Aku: Ooooo...Sekarang nih yang paling kecik baby awak jaga bape umur? Yang paling besar?

Dia: Hmmm...Saya jaga baby je..4 org baby umur sume 4 bulan..Yang paling besar umur setahun setengah..

Aku: Oooo..ok2x..Xpe lah..Kang kalo akak nak hantar kang akak bgtau ye..

Dia: Ok2x..Saya tak kesah..Kalau akak nak cuba hantar 3 hari je dulu ke, takpe je..

Aku: Ok2x...terima kasih ye..Assalamualaikum

Dia: Ok..Waalaikumussalam

Letak je tepon terus aku membebel kat Pak Jeh..Adoi..Dasyat tul orang sekarang ye..Mata duitan betul..Tamak betul ambik budak ramai-ramai sebab nak poket lebat..Bayangkang 4 org baby umur 4 bulan sekaligus jaga sesorg..Aku dah experience jaga Afiqah seketoi tu pun penat gila..Ni kan nak jaga 4 baby umur 4 bulan..Gila ke apa..Baby kan kerap menyusu..Every 2 jam mesti nak menyusu..Pastu baby biasa berak 2, 3, 4 kali sehari..Tak ke kelam kabut berlari berambat nak tuko pampers..Nak mandikan lagi..Nak susukan lagi..Nak tuko pampers lagi..Nak tidokan lagi..

Padan lah banyak kes baby tesedak susu lah, jatuh buai lah.. Kalo dah macam ni lah gayanya mengasuh budak, kompem-kompem bagi susu buh bantal..MasyaAllah..

Aku pelik lah pengasuh-pengasuh era baru yang mata duitan nak cekau duit nih..Muda-muda plak tuh..Pikir nak enjoy je..Dorang tak pikir ke keselamatan anak tu? Mak ayah hantar kat dorang suh jaga anak, beso kan tanggungjawab tuh...Bukan mintak jaga harta benda yang tak bernyawa..Ini amanah mak ayah budak tuh..Pikir nak untung je..Dok bandar nak bergaya sakan..Nak pakai kete mewah, nak ada umah mewah tapi nak jalan senang..Budak tu kalo nangeh dibiarkan je lama-lama sampai budak tu diam sendiri..Boleh jaga je lah..Ngasuh memang xde la..

Kalo sorang RM300..Cuba darabkan dengan 8.. Sebulan RM2400.. Tak payah belajo tinggi-tinggi or penat-penat pi usung sana sini bawak file nak intebiu keje..Ngasuh budak 10 org dah dapat RM3000..Penat je kan sume org pakat berebut nak ambik Degree..

Tu la orang takut nak hantar anak kat pengasuh..Dorg ni main taram je jaga..Takde dah perasaan kasih sayang kat anak tu..Yang penting, dapat duit belanja..Leh pi shopping..Kalo orang-orang dulu ngasuh budak ni memang orang respek sebab wat keje mulia..Sekarang nih susah orang nak respek sebab sekarang semua kejar duit..

Mudah-mudahan aku dapat pengasuh yang berhati mulia..Start bulan 2 nih nak hantar Afiqah kat pengasuh tingkat 10..1 blok ngan aku.

CUAK!









Comments (3)

On January 10, 2012 at 8:06 PM , Nadia Abdullah said...

haha...ak pun nk bhenti keje gak r...amek 10 org charge rm300..fuyooo..den kayo den kayo

 
On January 10, 2012 at 10:39 PM , diana abdullah said...

hohoho..memang buleh kayo..tambah2x area putrajaya...hampir stiap hari ada org tampal iklan mencarik pengasuh...mmg leh demand pengasuh2x kat putrajaya..hohoh

 
On January 11, 2012 at 10:48 AM , Lydia said...

huhu.. alhamdulillah aku dah dpt pgasuh yang hokey setelah lama mcari.. huhu.. sgt tensen tau tgk pgasuh zaman skrg.. TENSEN! hehe