Dari smlm lg aku dh plan nak p awal opiz..So, pg2 nih aku bgn la awal..tp sakit perut pny pasal, lmbt jgk sampai opiznya..Smlm akak aku plak suh alihkan kete dia p letak paking tpt berbumbung sblm aku p keje..Dah byk hari asik kena ujan je katanya..So, aku pun dgn berat ati, ye kan je lah..Demi kakakku..cewah..:-P

Pagi2 nih, aku pun dgn smgt waja yg terlebih waja bgn awal x tdo dh pas subuh..siap2 sume..berangan lagi..baca novel lg..so, dh kul 830 baru aku tekedek2 nak mandi-manda..ngeh3..

Turun bwh, aku alihkan kete akak aku jap..Dah amanah kan..Agak tekedek2 jgk la..Sb kete org..Dh setel tu paking dekat kul 915..Aku pun mengeluh la.."lambat lah aku sampai opiz..huhuhu..hajatku x kesampaian utk dtg opiz awal..:-S"

Dah setel sume, aku pun panaskan enjen kete aku plaks..Kelam kabut nak sampai awal opiz, aku pun bwk kete dgn kelajuan yg lebey laju dari biasa..Sampai di simpang ke jalan beso (hway besraya) aku pun tgk la kanan nak masuk ke kiri.."Line clear..jalan!!" aku pun tekan lah myk lebey sket sb kat situ agak berbukit..tgh2 aku belok ke kiri..Tetiba..jeng3..

Kedengaran teriakan seseorang.."Hoi!" Aku pun kelam kabut menoleh2 mencari suara siapakah gerangan hendaknya..Nampak sorg pakcik atas moto sedang mengimbangi motornya..Aku pun angkat tgn say sori dari dalam kete..Nasib baik aku bukak tingkap. X pasang ekon. Kalo x, mmg selamat la aku blah begitu saja tanpa mendengar teriakannya..

Dari dlm kete tu, tetiba aku dh x nmpk pakcik yg sdg mengimbangi motornya itu..Aku pun lantas memberhentikan kete di kaki jalan..Lantas aku turun ingin melihat pakcik tersebut adakah dia cedera ke tak..

Tgk2 dia tegolek dlm longkang..padan la..Barang2nya hbs tegolek di atas jalan raya..Aku pun tlg la angkatkan motornya..Pakcik tersebut begitu marah sekali..Dia merungut2 sambil memarahi aku..katanya,"Laju betul bawak kete..Sampai langgar orang!" Aku pun dgn muka cuak hbs, meminta maap berkali2..Tetiba dtg lg sorg pakcik menolong..

"Saya mintak maaf encik..Saya x nampak lgsg encik..:-(" Pakcik tersebut pun membalas, "Mmg la x nampak..Tgk kanan je..Tgk la kiri sama..Dah la laju je kuar..!" Aku bertambah la pelik..Tadi aku nmpk line clear je..Pehtu, nape plak aku nak kena tgk kiri..sedangkan jalan hway..1 way je..Lantas aku pun bertanya.."Encik dtg dari sini ke? lalu aku menunjukkan jari ke arah laluan yg bertentangan dari arah hway.."pakcik tu menjawab,"Yelah.."dalam hatiku, padanlah aku xnmpk td..huhuhu

Tgh2 aku kutip plastik2 pakcik tu..Ada slh 1 plastik tu mengandungi roti canai aku rasa sb ada 2 kuah ..Kesian plak timbul di hati ni..Xpe lah pakcik. Harap2 pakcik maafkan aku ye..Sian pakcik x makan lg..Tetiba aku rasa lapaq plak tgk roti canai tu..:-P

Pakcik tersebut pun blah setelah sume dh setel..Tinggal lah aku dgn pakcik yg menolong td tu..Dia ckp kat aku jgn riso lah..Pakcik tu yg slh..Aku pun membalas time kaseh je lah..

Peringatan utk anda dan diriku : Lain kali nak kuar simpang, even 1 way je jalan tu, tgk kiri sama..sesungguhnya motor2 byk menyusur di tepi jalan..:-P

~Dalam kete, aku berfikir, napekah sume ni berlaku..rupa2nya baru aku teringat aku lupa nak bc doa naik kenderaan..dan jugak doa pelindung yg fiza ajarkan..huhuhu..Alhamdulillah aku dan pakcik tu selamat..xde cedera pe2..~

Comments (7)

On November 18, 2008 at 11:33 AM , natni said...

adei la dd, lawak seh pcik tu jth msuk longkang.. ekeke, tp btol la mmg die yg silap..tp tula mebi sbb die pcik kte lebih kesian kn die kn...kalo org mude tuh org ni da lama daaaaa...fuhhh sabo2 da emo da org nih...bc eyh doa tu len kali, heee

respek r sm d
^________^

word verification : hentiess (cm tau je kisah dd haini, kne benti tgk pcik msuk longkang tu =])

 
On November 18, 2008 at 12:42 PM , LeLs said...

pakcik tu marah sebab roti canai dia tergolek..

ko banje je pakcik tu minum kat kedai mamak hassan..mesti dia tak marah dah..

p/s : pakcik oo pakcik..

 
On November 18, 2008 at 1:07 PM , Hafizzul Kamarudin said...

erk...kalu aku dah sound dah pakcik tu...taktau undang2 ke...main redah je jalan one way...pakcik tak pakcik...salah tetap salah...

 
On November 18, 2008 at 1:17 PM , Afida Anuar said...

Nasib baik semua selamat diey..takde kecederaan..lein kali berhati2 yer..

 
On November 18, 2008 at 5:08 PM , diana said...

tan ---> sabo2..xbaik mulakan pagi anda dgn marah2..

lels --> tu lah..tol ckp ko tu lels..tp kan, pakcik tu dh beli dh roti canai..patutnya, dia ajak aku mkn skali..heheh

pejo ---> bio je lah pejo..den pun besalah juge..bwk laju2 di simpang..huhu

fida ---> ye, baik fida..ku akan behati2 lain kali..:-)

 
On November 18, 2008 at 11:43 PM , arepet said...

kalau aku...aku memang xdengar dah..
hahahaha..tau tau..aku smpai opis..
"eh ade calar rupenye kat keter aku..hik hik sape la yg malang tu"

 
On November 19, 2008 at 1:14 PM , LeLs said...

kalo camtu,ajak aku makan sekali ek roti canai tuh..aku rasa tak habes kot kalo ko ngan pakcik tu makan berduet je..intan,nak join??jom..~