salam..lame x update blog nih..isk3..x up 2 date tol..heheh..haitu ade jamuan makan2 sempena raya..den saje lah wat laksa penang tp x original penang lah..bahan2 dia x cukup sebenarnya..

sampai jek umah, salin baju yg best2 sket..maka bermula lah operasi wat kuah laksa nih..(ader permintaan dari sahabatku nak resepi laksa nih) ngeh3..silelah anda cuba ye..slalu kalo teringin giler nak mkn laksa kat bandaraya keyel ni, den pun beli ler..tp susah tol nak carik yg sedap..asik tertipu jek..kalo kat kampung, siap leh compare2 lagi mane yg sedap, mana yg tak..heheh..bahan2 dia mudah je..campak je sume..nak wat yg mls sket..kene ade kesabaran..:-P

bahan2 kuah (utk 5-6 org mkn)

1kg ikan sardin siang ler buang perut die & direbus (org kate sedap tp den dah try ikan kembung kureng sket sedap)
3 bijik bawang beso
1 ikat daun kesum
2 bijik bunga kantan
1 genggam asam keping (org keyel ckp asam gelugur)
1 genggam cili kering (direbus) kalo nak pedas, letak lah byk..ni den wat x pedas. so, sume leh mkn
1 sudu teh pes udang
sedikit belacan

cara nak wat :

memula amik la 1 periuk sederhana beso
angkat ikan yg dh direbus td, asingkan isi dgn tulang die..
pehtu, blander isi ikan, letak sket air agak2 tenggelam ikan tu..masukkan dlm periuk terus.
dh hbs blander isi, blander plak tulang tu beserta air jgk..sebelum masukkan dlm periuk, tapis dulu ye..kalo x, mkn la ko laksa tulang..heheh
dah tu, masukkan air rebusan ikan td..

dah hbs pasal ikan, anda blander plak bawang beso dgn belacan..campak dlm periuk yg td..
pastu, cili kering yg dh direbus td, blander lah mcm nak masak sambal tu, masukkan dlm periuk jgk..

ok..sume bahan2 yg lain seperti asam keping, bunga kantan, daun kesum, pes udang tu masukkan jek dlm periuk tu...kacau2 bagi sebati..then, reneh la dgn api yg kecik..mmg take time sket..sabar ye..kalo tgk mcm pekat giler, tambah la air..dlm 4 ke 5 cawan..

dah naik bau, masukkan garam secukup rasa..

p/s: petua org dolu2, kalo nak sedap, masak la malam..soknya baru mkn..sedap..nyum2..abah den plak ckp perangat (hangatkan org keyel ckp) dua atau tiga kali lg sedap..

bahan2 laksa :

beli yg paket laksa kering tu, rebus dgn api yg kuat..bila dh 3/4 masak tu, tutup api, then biarkan dlm periuk tu..jgn kuarkan..bg die betul2 kembang..baru cantik laksa die..x pecah..
kalo malas, beli je yg dh siap rebus tu..nak sedap, laksa pulas tu..mmg best la..
kalo nak jd separuh org puteh, leh jgk guna spagethi..den x pnh try lg..nti leh la layan..heheh

dah siap!

bahan2 hiasan :

daun salad
timun diracik halus2
telo rebus
cili burung
bawang beso dipotong halus
nak manis, mkn skali ngan nanas potong kecik2..
tambah pes udang jgk kalo nak manis..

den suke mkn laksa dgn kicap..nyum2..:-P

kalo pure laksa penang, dorg letak cucur udang, ubi kentang rebus, segala mak nenek ape ntah lg..den x minat sgt..heheh..slamat mencuba..:-)

sekian, akhirnya terpost jugak..:-P

Comments (10)

On October 20, 2008 at 5:15 PM , Afida Anuar said...

YEayyy diey, syabas..akhirnya terapdet jugak..

eh boleh la balik nnti nk terai resipi laksa penang diey ni..nk buat tak reti sbb cheq bukan orang penang..tp cheq teramat la suka dengan laksa penang ni..

buat cheq selamat mencubaaaa..:D

 
On October 20, 2008 at 8:57 PM , nazrahku said...

tan, pueh hati x didi dah update? hehe..tiap2 hr dgr tan ckp kt dd.."d, update!"..hehe..terubat suda kerinduan pembaca2 blog dd..asyik baca salam ramadhan & salam syawal jer..ingatkn nak wat tajuk salam lg..hikhik..anyway, tq dd for the recipe..hehe..tgkla nant klu den rajin den torai k..haha..

soklan utk dd:
1)nak wat laksa kna pkai baju best2 sket ek? itu ke rahsia kesodapan laksa didi? hehe..
2)apakah cili burung tu? cili merah ek? lain benor bunyinyer..huhu..

 
On October 20, 2008 at 11:10 PM , natni said...

x aci org dpt rs kuah jerk tyme tuh
apekah kes, use kes, test kes, kes polis.....

nx serang naz pulakkkkk

 
On October 21, 2008 at 9:54 AM , nhy said...

dd, lenkali buat lg je la ~ xyah kitorg risau psl recipe2, haha. .

baik kamu dh update ~ igtkn nk kena tggu raya haji br dpt entri "Salam Aidil Adha" =p

(^_^)v

 
On October 21, 2008 at 10:12 AM , diana said...

intan --> akhirnya update jgk kan setelah hari2 dgr kamu bising suh apdet

fida ---> sorilah cikgu blog..sy mmg macam nih..silelah try..kalo xsedap tu slh sendri..heheh

naz ---> cili burung tu cili hijau yg kecik2 tu..mmg kau2 pny pedas..baju kene best kalo x, x sedap..heheh

nisah --> len kali leh wat lg..samosa pun otw nih..bahan2 dh ade..tuan diri jek yg mls nak wat..heheh

 
On October 21, 2008 at 10:15 AM , -reha- said...

ala...resipi je ke??

bwk la mai opis..bole promote kat ramai org...hehehhe..

 
On October 21, 2008 at 10:19 AM , LeLs said...

laksa dd buat memang besh..

tapi tak sempat makan bebyk..

dd, buat lagi yek...!!

 
On October 21, 2008 at 2:30 PM , diana said...

reha --> den wat sesaje utk sedekah mkn2 jek..xmenjual pun..nanti2 lah bila rajin, den wat lg ye..

lels --> ordersaja.com ek..hehehe..insyaAllah den wat lagi ye kalo rajin..

 
On October 23, 2008 at 11:22 AM , saizulhafiz said...

kena pedas lagi ah d....hehe.lain kali buat byk kasi kuah dia merah2 sikit..

 
On October 24, 2008 at 2:25 PM , diana said...

den pk sume leh makan..almaklum la..ade sorg sahabat kite tu x leh mkn pedas..:-P