3 hari lepas aku terima 1 note yg diselitkan di cermin keta ku beserta no. tepon..Dgn penuh saspen, den pun kol la tny pehal..ingatkan salah paking kete ke..almaklum la, dok dgn org setinggan yang ganaz2 suke calar2 kete nih..riso gak den kalo dorg saspek kete den hbs la..huhu..

dah tu, aku pun kol..yg jwb nih mamat..namanya en man.rupanya dia org proton..nak promote brg utk kete katanya..dia pny la explain kat aku mcm2 tp sebijik apa pun aku xphm..last2 dia ckp ptg kang dtg la jumpa dia..dia wat demo..kebetulan ada sorg pelanggan nak pasang 'bende alah' tu kat kete dia..aku pun setuju je lah..dlm ati riso jgk kut2 penyangak ke perogol ke..huhu

ptg tu, cik man tu kol lg..tny jadik ke tak nak dtg..aku pun iyakan je..nak jgk tgk ape kebenda yg dia dok promote tu..ptg tu, pas park kete, aku pun nak naik umah la..cik man tu tepon lg..suh dtg tingkat 3..dlm2 riso tu aku p jgk..tgk dari jauh mcm ramai yg bekumpul kat kete tu..aku pun join je lah tgk ramai2 tu..

ade laki bini tu tgh tgu kete wira dorg dipasang 'benda alah' yang dipanggil immobilizer tu..aku pun tgk la demo cik man tu wat..mcm ne penyangak mencuri kete..rupanya senang jek nak curik kete..tambah2 kete proton..hanya gunakan sebatang besi kecik, then masukkan kat tpt kunci, dah leh bukak pintu..dgn guna wiring plak, senang2 jek leh start kete tanpa gunakan kunci..cuak gak aku tgk..tp nak pasang mahei lah plak..RM280. En man tu ckp leh byr 2 kali..tp memandangkan ekonomi yg mmg xstabil ni, sbr lah dulu..doa byk2 ye..bila dh tau kete sng je kene curi, x tenteram plak ati nih..baek x tau dari tau..menyesal plak p tgk demo td..huh!

Serba sedikit keterangan pasal immobilizer nih yang aku jumpa kat tenet..

"Immobilizer is commonly installed in foreign country such as Aust. and Europe country. In Malaysia, most of the car owner still don't have it installed. For WAJA owner, I feel that it's a must to have it installed.

You may ask what's this IMMOBILIZER? As the name stated, the function of the immobilizer is to immobilize your car when it's armed. Basically, when the immobilizer is in the armed stage the electronic circuit with the relays with cut off the power of Electronic Fuel Pump (EFP), ECU, Starter and Ignition keys. Those points are the so-called Immobilization Point. A good Immobilizer should have at least 2 or 3 immobilization points cut off in the armed stage, which means a good immobilizer should cut the 2 or 3 out of the 4 immobilization point mentioned above. Normally the immobilizer comes with passive arming which means that after you have closed your last door; the immobilizer will be armed after n seconds. When the immobilizer is in the armed stage, even with a car key, you can't start your car because all the immobilization point is at the open stage.

There are many ways to disarm your immobilizer, it all depends on what type of immobilizer you have installed. If it's the transponder type, you need to get your key fob(transponder) near to the antenna (which is hidden). If it's the touch key type, you need to poke your key plug(touch key) to the Touchkey Receptacle. If it's the keypad type, you need to enter your passcode to disarm the immobilizer. If it's the card type, you need to have your card near to the sensors to sense the present of the card to disarm it. Basically, all the immobilizer have the same function which is immobilize your car. The only difference is i) How many immobilization Point ii) Type of disarm method, ie. Transponder,Touchkey,Card, Keypad,etc.

Prevention is better than cure, upgrade your car security system before it's too late. This is just some basic guide for you to decide what types of alarm to install. Do some homework, shop around and check with your car accessory shop owner on the Price, Features, Workmanship and After Sales Service. Besides the alarm features, a good workmanship and after sale service from the car accessories shop is a must too."


Comments (5)

On January 14, 2009 at 8:57 PM , M@YaZ said...

Proton Persona Highline datang dengan Immobilizer .. terima kasih~!

 
On January 16, 2009 at 1:01 PM , diana said...

tq jat..aah..ade gak terbaca persona dh siap sekali dia psg..ada pelbagai immobilizer..tapi mcm x phm sgt apekah mende nih..:-S

 
On January 16, 2009 at 3:12 PM , M@YaZ said...

ahaks .. senang cerita nak bgtau .. untuk orang macam kita ni paham ..

immobilizer ni - system electronic yang mantap menyebabkan kereta susah dicuri. Kenapa? Contoh proton dan perodua model baru dan highline, kebanyakkannya ada immobilizer ni. Tanpa kunci original ia tidak dapat membuka dan start kereta. Ini kerata didalam kunci kereta kita terdapat litaran electronic dan chip yang dibina khas dan unique antara satu kereta sama lain. Kalau kunci kereta ni ilang dan takdak kunci spare. Kita kena call pengilang membuat kunci penduanya. Jgn lupa sertakan nombor yang tercatat pada kunci kereta anda. Ianya penting untuk mempercepatkan proses membuat kunci pendua.

Sekian~

 
On March 26, 2012 at 3:58 PM , Anonymous said...

haha bila immobilizer rosak pening fikir nape keta x leh nak start...bila tau yg bnda tu rosak nak tukar bnda tu dlm 300++...adus pening pale fikir...

 
On March 26, 2013 at 8:36 PM , Umaira Umar said...

proton saga BLM pon ade gak...immobilizer..